'İsrail, Türkiye’ye gaz ihraç edecek'

ABD’nin Ortadoğu enerji özel elçisi Amos Hochstein, İsrail’in Mısır, Ürdün ve Türkiye’ye doğal gaz ihraç edeceğini söyleyen üst düzey yetkili, ihracat anlaşmalarının önündeki politik engellerin aşılacağını da iddia etti.

İntizar'ın Bloomberg'den aktardığı habere göre, ABD'nin Orta Doğu enerji özel elçisi Amos Hochstein, İsrail'in Arap ülkeleri ile süregelen diplomatik gerginliği azaltması için doğal gazın bir çare olduğunu söyledi. İsrail'in Mısır, Ürdün ve Türkiye'ye doğal gaz ihraç edeceğini söyleyen üst düzey yetkili, ihracat anlaşmalarının önündeki politik engellerin aşılacağını da iddia etti. “Enerji konusunda tüm tarafların çıkarları benzer,” diyen yetkili, Tel Aviv Üniversitesi Milli Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde (INSS) bir röportaj verdi.

Yüksek miktardaki doğalgaz keşfine rağmen İsrail ile Tamar ve Leviathan doğalgaz yataklarındaki ortakları henüz bölge ülkeleriyle ihracat anlaşmalarını tamamlayabilmiş değiller. Ürdün ile anlaşma yakınken, İsrail'in Filistin politikasının anlaşmanın gerçekleşmesindeki engel olduğu düşünülüyor. Ancak Hochstein kurulacak yeni enerji bağlarının en azından bazı politik gerginlikleri hafifleteceğine inanıyor.

“Enerji politik sürecin ana aktörü olmasa da, jeopolitik pozisyonların daha olumlu yöne kayması için bir araç olacaktır,” diyen yetkili, ticari bir anlaşmanın önünde engeller bulunduğunu ama çıkarların da olduğunu ekledi. “Bu durum Türkiye, Kıbrıs, İsrail ve diğer bölge ülkeleri için bir kazan-kazan olabilir.”

İsrail'in uluslararası desteği artırmak için enerji konusunda daha açık politikalar yürütmesi gerektiğini belirten Hochstein, düzenleyici ve yasal kesinlik olduğunda İsrail doğalgazı daha çok ilgi çekecektir dedi.

Hochstein, İsrailli şirketlerle ortak Amerikan Noble firmasının Ürdünlü Arab Potash firması ile yaptığı anlaşmada arabuluculuk görevi üstlendi. Bu sayede İsrail Ürdün'e 15 yıl boyunca doğalgaz sağlayacak. Noble Mısır ile de bağlayıcı olmayan bir anlaşmaya imza attı. Bloomberg'e göre İsrail ile yapılan anlaşma Mısır'da tartışmalı bir konu. 2012'de Sina'da düzenlenen birçok sabotaj sonrası Mısır doğalgaz ihracatını kesmişti.