İsrail: Karara uymayacağız

BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in Batı Şeria'da yeni yerleşim birimleri inşaasına derhal son verilmesini talep eden kararının ardından İsral, karara uymayacağını duyurdu.

Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria'da yerleşim birimleri inşasını durdurması yönünde aldığı kararını kararını "İsrail karşıtı" ve "utanç verici" olarak yorumlayarak geri çevirdi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre İsrail ayrıca ABD'nin çekimser kalması nedeniyle mümkün olan karar nedeniyle ABD Başkanı Obama'yı ihanetle suçladı.

Netanyahu, Güvenlik Konseyi'nin aldığı karara uymayacaklarını belirtti. 

İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'ün doğusunda yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, 14 oyla kabul edildi.  Kararda İsrail'in yerleşim birimleri inşaasının İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözümü tehlikeye attığına yer verildi.

FİLİSTİN'DEN KARARA TEŞEKKÜR

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur konseye teşekkür ederek, kararın barış görüşmelerine katkı sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Mansur, "Karar, iki devletli çözümün korunması ve barış ve umudun canlandırılmasında son çaba olarak görülebilir" ifadesini kullandı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin ilk kez çekimser oy kullanması üzerine kararın kabul edilmesine ilişkin, "ABD, İsrail'e 50 yıldır devam eden yerleşim faaliyetlerini durdurması gerektiği mesajını gönderiyor" dedi.

Karar Mısır tarafından çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmuş daha sonra yine Mısır'ın talebi üzerine ertelenmişti. Ancak oylama son olarak, 23 Aralık'ta Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından Güvenlik Konseyi'ne getirildi ve oylandı.