İsrail Enerji Bakanı: Mart ayında Erdoğan'la görüştüm

İsrail Enerji Bakanı, Mart ayında Washington'da Erdoğan'la görüştüğünü ve görüşmenin çok olumlu geçtiğini açıkladı.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Mart ayında Washington’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü doğrulayarak “Çok iyi bir atmosferde görüştük. Sanırım ilişkileri normalleştirmeye çok yakınız” dedi. İsrailli bakan Türkiye ile doğalgaz konusunda da anlaşmak istediklerini kaydetti.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre, ABD’ye Mart ayında giden Erdoğan’ın Steinitz ile görüştüğü ve bunun 2010’daki Mavi Marmara baskını sonrasında iki ülke arasındaki en üst düzey temas olduğu iddiası o dönemde basına yansımıştı. İki ülkeden yetkililer görüşmeyi doğrulamasa da Erdoğan’ın Steinitz ile çekilen fotoğrafı da gazetelerde yayımlanmıştı.

Kudüs'te Reuters'a konuşan Steinitz, Washington'da 20-30 dakika süren görüşmede Suriye krizi, İran'ın Suriye'deki varlığı, terör ve doğalgaz konularının ele alındığını söyledi. Steinitz, "Görüşme, çok iyi bir atmosferde geçti… Bunun dışında bir şey söylemek istemiyorum. Türkiye ile yeniden diplomatik ilişkilerin kurulmasının en büyük destekçilerindenim" dedi. İsrailli bakan, “Zorlukların ve farklılıkların yüzde 80-90’ını hallettik. Şimdi her iki tarafın da iyi niyetiyle kalan sorunları çözebiliriz” diye konuştu.

‘İSRAİL DOĞALGAZI İÇİN EN İYİ SEÇENEK TÜRKİYE’
Reuters, İsrail ve Türkiye arasındaki yakınlaşmanın temel motivasyonlarından birinin İsrail ve Kıbrıs kıyılarındaki doğalgaz rezervleri olduğunu, İsrail’in bu konuda muhtemelen Türkiye’nin işbirliğine ihtiyaç duyacağını yazdı. Makalede, İsrail açısından hem pazar olarak hem de Avrupa’ya uzanacak doğalgaz boru hattı için en iyi seçeneğin Türkiye olduğu, bu nedenle İsrail’in ilişkileri normalleştirmek için adım attığı kaydedildi.

İsrail Enerji Bakanı Steinitz de, doğalgazın büyük bölümünü Rusya’dan alan Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmek istediğine değinerek “Tek bir kaynağa ya da iki enerji kaynağına bağlı olmak istemiyorlar. İsrail de gazını ihraç etmek istiyor, yani çok iyi bir fırsat var” dedi.

Reuters’a konuşan enerji alanından bir Türk yetkili de, Zorlu Enerji ve Enerjisa gibi şirketlerin İsrail’le doğalgaz alışverişi konusunda görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydetti.