İspanya Başbakanı Rajoy: Normalliğe dönüp dönmeyeceğimizi bu seçimler belirleyecek

İspanya Başbakanı ve Halk Partisi (PP) lideri Rajoy, “Normalliğe, anayasaya ve mantığa dönüp dönmeyeceğimizi bu seçimler belirleyecek” dedi.

Dış Haberler

İspanya’nın Katalonya Özerk Yönetimi’nde, perşembe günü yapılacak ve ayrılıkçılarla birlik yanlıları arasında geçecek parlamento seçimleri öncesinde, partiler son kampanyalarını gerçekleştirdi.

Tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası İspanya Anayasası’nın 155. maddesini işleterek, Katalonya Özerk Yönetimi’ni görevden alan, yerel parlamentoyu fesheden ve 21 Aralık’ta erken seçime gidilmesi kararı alan Başbakan Mariano Rajoy, kampanyanın sona erdiği Salı gününü Barselona’da geçirdi.

Mitingde konuşan Rajoy, “Normalliğe, anayasaya ve mantığa dönüp dönmeyeceğimizi bu seçimler belirleyecek.” dedi. Rajoy’un lideri olduğu Halk Partisi (PP), bir önceki seçimde 135 sandalyeden 11’ini kazansa da bu seçimde oy kaybederek 4-5 milletvekiliyle parlamentoda temsil edilmesi bekleniyor.

Bağımsızlık Karşıtı Vatandaşlar’ın (C’s) 34 yaşındaki lideri Ines Arrimadas, Barselona’da 2 bin taraftarına seslendi. Seçimi kazanması durumunda bağımsızlık girişimlerine son vereceğini söyleyen Arrimadas, “Perşembe günü bağımsızlık baskısı kabusuna son vereceğiz” diye konuştu.

Arrimadas, seçimlerin bölünmüş bir Katalonya’nın devamı ya da Katalanlar için yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söyledi. Anketlere göre, Vatandaşlar’ın (C’s) en çok oyu alacak olsa da seçim sistemi yüzünden 31-32 ile ikinci en yüksek sandalyeye sahip olması bekleniyor.

Katalonya Avrupa Demokrat Partisi (PDeCAT) lideri Carles Puigdemont, seçim yasakları öncesi partisinin Barselona’da yaptığı son mitinge katılanlara video konferans ile Brüksel’den seslendi. Puigdemont, seçilmesi durumunda Katalonya’ya geri döneceğini söyledi.

İspanya’da hakkında tutuklama kararı bulunan Puigdemont, yaşananların tarihe not edildiğini belirterek, “Bu kez mesele seçimin kazanılması değil, mesele ülkenin ya da Rajoy’un mu kazanması” ifadesini kullandı.

PDeCAT ve Katalonya Demokratik Uyuşma’nın (CDC) oluşturduğu ayrılıkçı Katalonya İçin Birlikte koalisyonunun çıkaracağı milletvekili sayısının 26-27 olacağı tahmin ediliyor.

Puigdemont’un tutuklu yardımcısı ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) lideri Oriol Junqueras, kampanyasını Madrid’deki hapishaneden yürütüyor. Haftada 10 telefon görüşmesi hakkı olan Junqueras, kampanyasını, Katalan radyosuna verdiği mülakatlar, makaleler ve yazdığı şiirlerle yürütüyor.

Junqueras yanlıları, Salı günü önce Katalan liderin tutulduğu hapishane önünde, akşam saatlerinde de memleketi Sant Vicenc dels Horts’ta toplandı. Etkinlikte konuşan, kefaletle serbest bırakılan eski Katalonya Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell, “Ya özgürlüğümüz ve onurumuz kazanacak ya da baskı ve 155 kazanacak. Halka gidiyor ve oylarınızı istiyoruz. Oylarımız sizin özgürlüğünüz” ifadelerini kullandı.

Partinin Genel Sekreteri Marta Rovira Verges ise Junqueras’un hapsedilmesini eleştirerek, geniş konsensüs ve güçlü bir hükümetle Cumhuriyeti (bağımsız devlet) inşa edeceklerini söyledi.

Katalonya Cumhuriyetçi Solu'nun (ERC), rakibi Vatandaşlar’ın (C’s) oy oranı olarak gerisinde kalsa da 36-37 milletvekili ile ilk sırada yer alması bekleniyor.

1 Ekim’de yapılan yasadışı bağımsızlık referandumunun ardından 27 Ekim’de tek taraflı bağımsızlık ilanı kararı alan Katalonya yerel parlamentosu, aynı gün Senato’nun onayı ile anayasanın 155. maddesini uygulayan İspanya hükümeti tarafından feshedilmiş, 21 Aralık’ta erken yerel seçime gidileceği açıklanmıştı.

Ayrıca yerel hükümet yetkilileri gözaltına alınmış, bazıları tutuklanmış, eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont ve 4 eski bakan birlikte Belçika’ya kaçmıştı.

Başbakan Rajoy, Katalonya’daki bağımsızlık girişimlerinin sadece anayasaya uygun şekilde, ideolojik olarak devam etmesine müsaade edeceklerini söylerken, daha önce olduğu gibi yasadışı adımların atılması halinde 155. maddenin yine uygulanabileceği uyarısında bulundu.