İslamcıların silah deposu olan "Tatooine", Yıldız Savaşları'nı özledi

1976'da Yıldız Savaşları filminin önemli çekim alanlarından biri olan Tunus'un Tatouine kenti, bir süredir İslamcı örgütlerin ve IŞİD'in yarattığı çatışmaya ev sahipliği yapıyor.

1976'da ilk çekimleri yapılan Yıldız Savaşları filminde "Tatooine" adlı kent için arkaplan olarak kullanılan Tunus' un Tatouine kenti, bir süredir İslamcı çetelerin silah deposu ve çatışma alanı olarak kullanılıyor. Kent, özellikle yaklaşık 90 km doğusunda bulunan Libya sınırı nedeniyle aynı zamanda bir geçiş istasyonu olarak kullanılıyor. 

Tunus'taki Bardo müzesine düzenlenen saldıırdan önce, terör örgütü IŞİD'e katılmak üzere sınırı geçmeyi planlayan üç genç burada tutuklanmıştı. Ayrıca Kaddafi'nin düşüşü sonrasında Libya ordusu envanterinden çalınan 20.000'den fazla mermi ve parça tesirli roket mermilerinin bulunduğu mühimmat depoları da yine bölgede ele geçirilenler arasında.

Libya ile Tunus arasındaki bu geçiş bölgesinin az yoğunluklu nüfusu ve zor kontrol edilebilir olması Tunus hükümetinin Libya'da ortaya çıkan IŞİD olaylarına karşı gösterdiği aşırı tedirginliği açıklıyor. Kontrolün zor olması nedeniyle bu bölge uzun zamandır silah ve petrol kaçakçılığında kullanılan bir rota oldu.

Yıldız Savaşları serisinin ünlü şehri Tatooine, artık uzak bir galaksinin çatışmaları yerine IŞİD ve bölge hükümetlerinin savaşına ev sahipliği yapıyor.