İslamcı taburlar Ukrayna'da milislere karşı savaşıyor

Çoğunluğu Çeçenlerden oluşan İslamcı taburlar, Ukrayna'da halk milislerine karşı savaşıyor.

Dış Haberler

New York Times'ın haberine göre çoğunluğu Çeçenlerden oluşan İslamcı taburlar Ukrayna'da halk milislerine karşı savaşıyor.

"Ruslara karşı savaşmayı seviyoruz, her zaman Ruslarla savaşıyoruz" diyen bir Çeçen'in, İslamcı bir taburu yönettiği söylenirken, İslamcıların çatışmanın en yoğun olduğu yerlere gönderildiği belirtiliyor.

ONAY VAR, RESMİ BELGE YOK
Mariupol civarında çatışmaların arttığı bildirilirken, Ukrayna'nın dezavantajlı olduğunu düşündüğü çünkü Batılı hükümetlerden yüksek miktarda askeri destek almadığı söyleniyor. Ukrayna ordusunun da yozlaşmış olduğu öne sürülürken, ordunun etkisiz olduğunu iddia ediliyor.

Ukrayna'nın İslamcı taburların da Sağ Sektör'ün de yasal kimlik kazanmasına izin vermediği de söylenirken, savaşan Çeçenlerin para almadığı belirtiliyor.

Çeçen İslamcılar, yetkililerden onay aldıklarını, ancak resmi bir belgeleri olmadığını söylüyor. 

FAŞİSTLERLE BİRLİKTELER, ÇÜNKÜ RUSYA'YA DÜŞMANLAR
"Şeyh Mansur" isimli bir Çeçen grubu, faşist Sağ Sektör'ün komutası altında savaşıyor.

Seym Mansur'a bağlı bir Çeçen, yine faşist bir grup olan Azov'la da anlaştıklarını, çünkü "hepsinin hem ülkelerini sevdiğini hem de Rusya'dan nefret ettiğini" söylüyor.

ORTAK NOKTA RUSYA'YA DÜŞMANLIK
İslamcıların Rusya'ya olan ortak düşmanlık dışında Ukrayna ve müttefiki ABD ile ortak noktası olmadığı söylenirken, Rusya'nın ise 1980lerden beri ABD'nin İslamcıları Rusya'ya karşı savaşmak için cesaretlendirdiğini söylediği hatırlatılıyor.

Cahar Dudayev ve Şeyh Mansur gibi birimlerin çoğunluğunu Çeçenlerin oluşturduğu ancak Özbekler ve Balkarlar gibi başka müslüman halkların da bu birimlere katıldığı söyleniyor. Kırım Tatarlarının da kendi birimleri olduğu belirtiliyor.

Fransa'nın Şeyh Mansur taburuna üye iki kişiyi IŞİD'e üye olduğu için tutukladığı da aktarılıyor.