IŞİD'liler Tacikistan'da 'cihat' için Bağdadi'den izin istedi

Irak'taki IŞİD'liler, cihadı Tacikistan'a taşımak için Ebubekir el-Bağdadi'den izin istediler.

Dış Haberler

Irak'ta bulunan Tacik uyruklu bir Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanı, bir video yayımlayarak Tacikistan'da 'cihat' yapma izni istedi.

Kod adı "Ebu Umariyun" olan militan, Tacikistan'dan gelen IŞİD militanlarının Ebubekir el-Bağdadi'ye başvurarak, Tacikistan'daki "kafirlere" karşı cihat ilan etmek için izin istediklerini söyledi.

Tacikistan'ın Reşt Vadisi'ndeki Samsolik kasabasından olduğunu söyleyen Umariyun, Tacikistan'daki şeriatçı örgüt Cemaat Ensarullah'a katılmak istediklerini ancak Bağdadi'nin "şimdi sırası değil" diyerek bu isteği geri çevirdiğini söyledi.

CEMAAT ENSARULLAH
Tacikistan'daki Cemaat Ensarullah örgütünün geçmişi bilinmiyor. Örgüt, adını ilk kez 2010 yılında Hucand'daki intihar saldırısını üstlenerek duyurdu. 

Örgütün lideri, Emriddin Tabarov.

Örgüt, Suriye'ye militan gönderdiği gibi, Afganistan'da savaşan hücrelere de sahip.

Tacikistan'da Ensarullah dışında Özbekistan İslami Hareketi isimli bir şeriatçı örgüt daha bulunuyor. Bu örgütün de Suriye'ye militan gönderdiği tahmin ediliyor.

TÜRKİYE'YE TEHDİT
Bir başka Tacik militanın yayımladığı videoda ise, Tacikler Tackistan'da cihada değil, Irak ve Suriye'de intihar bombacısı olmaya çağrılıyor.

Irak ve Suriye'ye Türkiye aracılığıyla girilmesi çağrısı yapan militan, Türkiye'nin bu girişimleri durdurması halinde, Türk topraklarında patlamalar yaşanacağını söylüyor.