IŞİD’in kolu Mısır'a uzanacak mı?

Mısırlı cihatçı grup Ensar Beyt El Makdis, IŞİD lideri Bağdadiye biat ettiğini duyurdu. Örgütün IŞİD’i desteklediği uzun süredir konuşuluyordu. Mısır İçişleri Bakanı, bu durumun Sina Yarımadası’ndaki dengeleri etkilemeyeceğini düşünüyor.

Dış Haberler

Mısırlı cihatçı örgüt Ensar Beyt El Makdis, IŞİD’e biat ettiğini ilan etti. Örgüt, özellikle Mısır’ın kuzeyinde bulunan Sina Yarımadası’nda gerçekleştirdiği saldırılarla biliniyor.

Mısırlı örgüt, IŞİD lideri Bağdadi’ye bağlılığını dün resmi twitter hesabından yayınladığı bir video ile duyurdu. Bir süredir örgütün IŞİD’i desteklediğiyle ilgili haberler çıkıyordu. Geçen hafta aynı hesaptan örgütün El Bağdadi’ye biat ettiği şeklinde çıkan haberlerin asılsız olduğu açıklanmıştı.

Örgütün IŞİD’e katılmaya karar verdiğinin açıklandığı videoda, İslam Devleti’nin “İslamın sancağının yükseleceği yeni bir şafağın temsilcisi olduğu” belirtilirken, örgütün lideri El Bağdadi için “Müslümanların onlarca yıldır uğradıkları zulmün ardından, İslamın halifesi olması için Tanrı tarafından seçildiği,” şeklinde ifadeler kullanılıyor.

Videonun devamında tüm Müslümanlara El Bağdadi’nin safına katılma ve Mısırlılara Devlet Başkanı El Sisi’ye karşı isyan çağrısında bulunuluyor.

‘Sina Yarımadası’ndaki dengeleri etkilemez’
Ensar Beyt El Makdis adlı cihatçı grup, ilk olarak Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından ortaya çıktı. Örgüt asıl çıkışını ise Temmuz 2013’te İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinin ardından gerçekleştirdi. Örgütün IŞİD’e biatının açıklanması, İslam Devleti’nin nüfuzunun Irak ve Suriye’nin ardından şimdi de Mısır’a uzandığının işareti olarak yorumlansa da, Mısır İçişleri Bakanı bu durumun Sina Yarımadası’ndaki dengeleri ciddi anlamda etkileyeceğini düşünmüyor. AFP’ye konuşan Bakan, “aslında bunlar farklı isimler alan aynı teröristler” yorumunda bulundu.