'IŞİD'i yenmek istiyorsanız Esad'a destek olun'

Ünlü Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, İngiltere'nin Suriye'ye hava saldırısına itiraz ederek, "IŞİD'i yenmek için Esad desteklenmeli" dedi.

Dış Haberler

İngiltere'de çarşamba günü yapılan meclis oturumunda, The Independent'ın Ortadoğu editörü Patrick Cockburn'ün de görüşlerine başvuruldu.

Middle East Eye'a (MEE) konuşan Cockburn, "İngiltere IŞİD'le uğraşmakta ciddiyse Suriye ordusu ile ittifak kurmalı" dedi.

Deneyimli gazeteci, IŞİD'e saldıranlarla sahadaki gerçek kara gücü arasında bir ilişki kurulması gerektiğini söyledi.

Cockburn, "Suriye'deki en büyük askeri güç, Rusya'nın hava destğini arkasına alan düzenli Suriye ordusu" dedi.

Gazeteci İngiltere'nin gerçeklerle yüzleşmesi gerektiğini söylerken, Esad Suriye'de yokmuş gibi davranılamayacağını savundu.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın "Suriye'de 70 bin ılımlı savaşçı var" sözlerine de tepki gösteren Cockburn, "Suriye aşiretine ya da köyüne bağlı olan dağınık gruplarınız var. Bunlar muhtemelen Esad'dan da IŞİD'den de nefret ediyorlar; fakat ihtimal o ki, yan köylülerinden daha fazla nefret ediyorlar" dedi.

Cockburn, 70 bin ılımlı olduğunu iddia etmenin "IŞİD'e de Esad'a da ihtiyacımız yok" demek anlamına geldiğini, ancak "bunun açıkça yanlış" olduğunu belirtti.

Cockburn, "ılımlı" sayılan grupların dahi başka bir İslamcı grubun, örneğin Nusra Cephesi'nin altında savaştığına dikkat çekti.

Ünlü gazeteci, İngiltere'nin gerçekten IŞİD'e karşı koymaya niyetinin olmadığını, son hamlesinin yalnızca siyasi bir manevra olduğunu, "masada bir koltuk kapmak istediğini" söyledi.

Cockburn, İngiltere'nin Irak ve Afganistan'a da "ABD'nin ana askeri müttefiki kalmak" için girdiğini belirtti.

Cockburn, Irak'ta da Şii milislerin koalisyon hava saldırı ile desteklenmesinin anahtar önemde olduğunu vurguladı.