IŞİD üyesinden Türkiye açıklaması: Ülkeme dönersem tutuklanırım, o yüzden Türkiye'ye gideceğim

Suriye'nin kuzeyinde "tedavi" gören IŞİD üyesi, tutuklanma riski daha az olduğu için Türkiye'ye gelebileceğini söylüyor.

Suriye'nin kuzeyindeki Mare kasabasında "muhalifler", açtıkları "aşırılıkla mücadele" merkezinde, IŞİD üyesi cihatçıları 'tedavi etmeye' çalışıyor.

Fransız haber ajansı AFP, merkezi görüntüledi ve eğitime tabi tutulan "eski" militanlarla görüştü. Kasım ayında kurulan merkezin resmi adıysa "Suriye Köktenci İdeolojiyle Mücadele Merkezi".

Merkezde yaklaşık 100 cihatçı kalıyor.

CİHATÇILAR ÜÇ GRUBA AYRILIYOR

BBC Türkçe'nin derlediği haberde kurumun kurucularından Hüseyin Nasır, merkezin ortaya çıkışını güvenlik ihtiyacıyla açıklıyor: "Bu merkezi kurduk çünkü IŞİD'in çöküşünden sonra Halep'in kuzey bölümlerinden birçok savaşçı geliyor ve bu kişiler güvenlik problem yaratıyor."

Merkezden kalanlardan bazıları gönüllü olarak programa katılım sağlarken bazıları ise hapis cezalarıyla birlikte burada "terapi" görüyor.

Cihatçılar üç gruba ayrılmış: "Kısa dönemli IŞİD militanları", "yoğun olarak çatışmaya girenler" ve "yabancı militanlar".

Nasır, "tedavi sürecinin" altı aya kadar sürdüğünü, gerekirse uzatıldığın belirtiyor.

CİHATÇILARA 'İSLAM HUKUKU' ÖĞRETİLİYOR

Merkezdeki yönetici, avukat ve doktorlar isyancıların kurduğu mahkemelerle ortak çalışıyor.

Nasır, mahkemelere, bu kişilerin topluma uyum sağlayıp sağlayamayacaklarına dair bilgi aktarıldığını belirtiyor.

Merkezde hem "grup terapileri" hem de "kişisel terapiler" uygulanıyor; "İslam hukuku, insan hakları ve psikoloji gibi dersler" veriliyor.

2014 yılında IŞİD'e katılan, 23 yaşındaki Rakkalı Muhammed Hac Ahmed merkezde kalanlardan biri.

'BİR İSLAM DEVLETİ KURMAYI HAYAL EDİYORDUM'

Ahmed, "Bir İslam devleti kurmayı hayal ediyordum. Ama şimdi aldığımız eğitimle bir zamanlar inandığımız şeyin neden yanlış olduğu konusunda aydınlanıyoruz" diyor.

Ahmed, merkezden ayrılmasına izin verilmesi durumunda nasıl bir hayat kuracağını bilmediğini belirtiyor: "Belki bir iş kurarım, eğitimime devam ederim. Belki de Avrupa'ya giderim."

'AMACIM İSLAM'IN ZAFERİYDİ'

Başka bir cihatçı olan, 26 yaşındaki Iraklı Abdülkadir Derviş ise IŞİD'e katılmış olsa da Mars'tan gelmediğini söylüyor:

"Başta amacım İslam'ın zaferiydi ama belli bir süre sonra sivil hayatıma, topluma, akrabalarıma, çocuklarıma dönmeyi düşündüm.

"Ben toplumun önemli bir parçasıyım. Her ne kadar IŞİD'e katılmış olsam da bir taştan ya da Mars'tan gelmedim".

'ÜLKEM DÖNERSEM TUTUKLANIRIM, TÜRKİYE'YE GİDECEĞİM'

Derviş ülkesine dönerse tutuklanmaktan korktuğunu bu yüzden Türkiye'ye gidebileceğini belirtiyor.

Derviş, önündeki sorunun toplumun kendilerini nasıl kabul edeceği meselesi olduğunu belirtiyor.