IŞİD, Sirte'den çıkarılıyor; Trablus'un geleceği belirsiz

IŞİD, uzun bir süredir kontrolünde tuttuğu Libya'nın orta sahil kenti Sirte'den çekiliyor. Bununla birlikte batı tarafından desteklenen ve radikal cihatçı gruplarla savaşan milis güçlerinin bir sonraki hamlesinin ne olacağı merak konusu.

Dış Haberler

IŞİD'in Libya'daki son kalesi sayılabilecek olan sahil kenti Sirte'yi boşaltmaya başladığı bildirildi.

Sirte, Libya'nın en büyük kentlerinden olup Trablus ve Bingazi arasında yer almasından dolayı stratejik bir öneme sahip.

Stratfor'da yer alan habere göre Birleşmiş Milletler (BM) tarafından desteklenen Ulusal Uzlaşı hükümetinin müttefiki el-Bunyan el-Marsus yönetimine bağlı Misrata güçlerinin IŞİD'in elinde sadece ''bir avuç bina'' bıraktığı bilgisi yer aldı.

Operasyonun sonra ermesiyle, el-Bunyan el-Marus hükümetine bağlı milis güçlerinin, Eylül ayında Halife Haftar komutasındaki Libya Ulusal Ordusu tarafından el konulan es-Sidra petrol terminaline karşı harekete geçeceği düşünülüyor.

Libya'da yer alan diğer yerel yönetimlerse, Trablus'ta bulun radikal/selefi grupların Ulusal Uzlaşı hükümetine daha büyük bir tehdit oluşturduğu görüşünde.

Öte yandan ülkenin kısmen doğusunu kontrolünde tutan Libya Ulusal Ordusu ve Misrata güçleri (daha sonra Libya Şafağı) Sirte'yi yarı yarıya paylaşırken iki sene önceki iç savaşa benzer bir konumlanış gözlemleniyor.

Libya'da siyasi bölünmüşlük derinleşirken Libya Ulusal Ordusu'nun Bingazi'de IŞİD'le çatıştığı sırada Haftar'ın müttefiki ve eski Başkanlık Konseyi üyesi Ali el-Katrani, Halife Haftar'a Libya Ulusal Ordusu ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin ülkede liderliği ele alması önerisinde bulunmuştu.

Buna ek olarak, Temsilciler Meclisi üyeleri de parlemento komisyonları üzerinde bir reform süreci için görüştü.

Çatışmanın çeşitli tarafları siyasi ve askeri manevralarla ''birlik hükümeti kurma'' yolunda müzakerelere devam ediyor.

Sirte'nin yanı sıra Bingazi'de de çatışmalar şiddetleniyor.

Geçtiğimiz hafta çatışmalar, Nasr Ormanı, Rixos Otel, Ebu Salim ve Mitiga havaalanı çevresi gibi kentin muhtelif yerlerinde şiddetlenirken, BM tarafından desteklenen Ulusal Uzlaşı hükümetine üye olmayı reddeden Halifa Ghwell liderliğindeki Genel Ulusal Kongre, Bingazi'nin IŞİD'den geri alınmasına yönelik hamleyi sekteye uğratıyor.

IŞİD tehlikesine rağmen, Bingazi'deki Ebu Salim bölgesindeki Bab el-Aziziye civarında Ulusal Uzlaşı hükümeti yanlısı Gneyve milisleri ve Genel Ulusal Kongre yanlısı Salah el-Burki Tugayı'na bağlı milisler arasında da çatışmalar yaşanıyor.

Bunun yanı sıra yine Ulusal Uzlaşı hükümeti yanlısı Trablus Devrimci Tugayları ve Rada milis güçleri de Rixos oteline yaklaşıyor.

Libya'nın en güçlü askeri birliklerinden olan Rada güçlerinin çabasıyla bir takım kilit bina ve kurumların IŞİD'den temizlendiği bildiriliyor.