IŞİD-Nusra anlaşması yalan mı?

Dün ortaya atılan IŞİD-Nusra anlaşması iddiasına itirazlar sürüyor. Çeçen cihatçılardan oluşan Muhacir ve Ensar Ordusu, IŞİD'in diğer cihatçı gruplarla ateşkese yanaşmadığını belirtti.

Dış Haberler

Dün Associated Press, yerel kaynaklara dayandırarak yaptığı haberinde Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Nusra Cephesi'nin anlaşmaya vardığını iddia etmişti. 

Habere göre, Halep yakınlarındaki Atarib'de yapılan toplantıya IŞİD ve Nusra'nın yanı sıra Horasan Grubu, Ahrar'uş Şam, Cund'ül Aksa da katıldı.

Ancak Çeçenlerden oluşan Ceyş'ül Muhacirun ve'l Ensar (Muhacir ve Ensar Ordusu-JMA) başka bir iddiayı ortaya attı.

'IŞİD ATEŞKESİ KABUL ETMEDİ'
Geçtiğimiz hafta, JMA ile bağlantılı olan bir sosyal medya hesabından, JMA Emiri Selahaddin Şişani'nin Ahrar'uş Şam emirini ziyarete gittiğine dair bir not paylaşılmıştı.

Ancak 12 Kasım günü, JMA'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Şişani'nin Rakka'da IŞİD'i ziyaret ettiği duyuruldu.

Zİyaretin nedeni, ateşkes görüşmeleriydi. Hedef, ABD saldırıları artmışken, "mücahidler" arasındaki kavganın durdurulmasıydı.

Ancak IŞİD liderleri, JMA emirine şu cevabı verdi: IŞİD dışındaki bütün cemaatler "mürted" ve "kâfir"di.

Şişani, bu sözler üzerine görüşmeyi bitirdi ve Rakka'dan ayrıldı.

ŞİŞANİ'NİN SÖYLEDİKLERİ
Bu olaydan sonra, IŞİD'in içindeki Çeçen teröristler bir açıklama yaptılar ve Selahaddin Şişani'nin geliş sebebi ile ilgili konuştular.

IŞİD'in yaptığı açıklamada, Şişani'nin Rakka'ya Nusra Cephesi ve Zehran Alluş liderliğindeki İslam Ordusu (İslami Cephe bileşeni) tarafından gönderildiği iddia edildi.

IŞİD'liler, Şişani'nin 3 şey söylediğini aktardılar:

  • IŞİD geçici bir ateşkes ilan etmeli
  • Kendi saflarmızda 'demokratlar' olduğunu kabul ediyoruz
  • Bizi birleştirecek ortak bir düşmanımız var

IŞİD'LİLERDEN CEVAP
IŞİD'liler, Şişani'ye verdikleri cevapta, "saflarında demokratların bulunduğu"nu kabul etmelerine rağmen demokratlara açık cephe almadıklarını için bu gruplarla ateşkes ilan etmeyeceklerini söylediler.

IŞİD'liler, saflarında demokratların olduğunu kabul eden grupların, IŞİD'e karşı savaştıklarını da kabul etmiş olduğunu ileri sürdüler. IŞİD, bu gruplardan "tövbe" edip dine dönmelerini istedi.

IŞİD, üçüncü olarak ise, kendi düşmanlarının bütün kafirler ve onlarla aynı safta olanlar olduğunu belirtti. IŞİD, "ortak düşman"a karşı savaşmak için, diğer grupların tövbe ederek Ebubekir el-Bağdadi'ye biat etmesi gerektiğini söyledi.

NEDEN ŞİŞANİ?
Selahaddin Şişani ve JMA'nın seçilme nedeni olarak, IŞİD ile diğer İslamcı gruplar arasındaki kavgada göreli olarak tarafsız kalması gösteriliyor.

Bir diğer neden ise, JMA ile Nusra Cephesi ve İslami Cephe'nin Halep ve İdlib'de beraber hareket etmesi.

Başka bir gerekçe olarak da, Kafkas kökenli Selahaddin'in yine Kafkas kökenli IŞİD komutanı Ömer Şişani ile "kültürel birliktelik" sağlayacağının umulması.

Selahaddin Şişani, yakın zamanda yayımlanan bir ses kaydında, yaptığı ziyareti ve IŞİD'lilerin cevabını doğruladı.