IŞİD ile 'ılımlılar' Türkiye öncülüğünde anlaştı iddiası

Kürt medyası, Halep'in kuzeyinde IŞİD ile "ılımlılar"ın Türkiye'nin arabuluculuğuyla anlaştığını öne sürdü.

Halep'in kuzeyinde IŞİD ile "ılımlılar" arasında süren savaşa ilişkin önemli bir iddia ortaya atıldı.

DİHA'nın haberine göre, Şehba bölgesinde (Azez-Cerablus arası) çatışan IŞİD ve SUK'un (Suriye Ulusal Konseyi) Türkiye'nin arabuluculuğuyla anlaştığı kaydedildi. IŞİD'e'e Menbic'te nefes aldırmaya yönelik yapılan anlaşmaya göre, SUK güçleri de Til Rıfat ve Eyn Deqnê'ye saldıracak.

SUK bünyesinde faaliyet yürüten ve tamamı El Nusra'ya biat eden Lîwaa Sultan Murad, Ehrar El-Şam, Furqeya 16'an, Lîwaa El-Fetih, Lîwa Siltan Mihemed El Fetêh, Arteşa El Mucahidîn, Suwar El Şam, Ehrar Suriye, Cepha El Şamiye, Siqor El Cebel, Firka 101, Foc Alewal, Cephe El Tirkmen, Tabûrên Ebû Emera, Arteşa Al Îslam, Kombûna Festeqim Kema Emert, Lîwa 13'emîn, Firqa El Şemaliye ve Tabûrên Nûreddîn Zenkî çeteleri, geçtiğimiz günlerde Azez-Cerablus hattında yaklaşık 20 kilometre ilerlemiş ve ve El Rai (Çobanbey) yakınlarına kadar gelmişti.

TÜRKİYE ÖNCÜLÜĞÜNDE ANLAŞMA İDDİASI
Sınır hattı boyunca ilerleyen SUK çetelerine, Türkiye topçu, uluslararası koalisyon ise hava desteği vermişti. Ancak son bir haftadır sınır hattında herhangi bir çatışmanın ve ilerlemenin olmasının nedeninin, Türkiye öncülüğünde IŞİD ve SUK çetelerinin anlaşmaya varmasının olduğu iddia edildi.

'KARŞILIKLI SALDIRMAZLIK'
Türkiye'nin talebiyle bir araya geldiği söylenen iki çete grubunun imzaladıkları antlaşmayla "karşılıklı saldırmazlık" ilan etti. Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, bu antlaşmayla IŞİD nefes alacak ve Menbic'i daha güçlü koruyacak.

Öte yandan SUK çetelerinin de Demokratik Suriye Güçleri (QSD) bileşenlerinden olan Ceyş El Suwar denetimindeki Til Rıfat ve Eyn Deqnê'ye saldıracağı kaydedildi. Bu doğrultuda Türkiye'nin İdlib ve çevresinden topladığı çok sayıda SUK çetesini, Reyhanlı üzerinden Kilis ve oradan da Azez'ea geçirip lojistik destek verdiği belirtilirken, çete gruplarının Til Rıfat kasabası ve Eyn Deqnê köyüne saldırı hazırlıkları yaptığı ifade edildi.