IŞİD Ezidi kadınları seks kölesi olarak kullandı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), IŞİD militanlarının sistematik olarak tecavüz ettiği Ezidi kadınların dehşet verici öykülerini raporlaştırdı.

Dış Haberler

IŞİD’in insanlığa karşı işlediği suçların bir diğeri İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından raporlaştırıldı. HRW, IŞİD militanlarının sistematik olarak tecavüz ettiği onlarca Ezidi kadının yaşadığı dehşeti araştırdı.

Aralarında 12 yaşındaki kız çocuklarının da bulunduğu onlarca Ezidi kadın IŞİD militanları tarafından “seks kölesi” olarak kullanıldı.

Rapor, Duhok’ta görev yapan ve IŞİD’den kaçmayı başaran 106 kadını muayene eden bir doktor, kadınlardan 70’inin tecavüze uğradığını saptadığını kaydetti. Rapora göre Ezidi kadınların birçoğu toplu tecavüze maruz kaldı veya bir başkasına tecavüz edildiği sırada buna tanık olmak durumunda bırakıldı.

‘KİME TECAVÜZ EDECEKLERİNİ KURAYLA BELİRLİYORLARDI’

HRW’ye başından geçenleri anlatan Reşide adlı bir Ezidi kadın, IŞİD militanlarının hangi kadına tecavüz edeceklerini belirlemek için zaman zaman kura çektiklerini aktardı. 31 yaşındaki Reşide, “kurada” adının çekilmesi üzerine intihar etmeye çalıştığını ancak başaramadığını ekledi.

İsmi verilmeyen iki genç kadın ise, dört militanın 16 yaşındaki kardeşlerine birkaç ay boyunca tecavüz ettiğini aktardı. Kadınlar, kardeşlerinin Ukraynalı bir militan tarafından sistematik biçimde dövüldüğünü, vücuduna elektrik verildiğini, aç bırakıldığını ve tecavüz edildiğini de aktardı. Kızın halen IŞİD’in elinde olduğu kaydedildi.

12 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA TECAVÜZ ETTİLER

12 yaşındaki bir kız çocuğunun da IŞİD’çilerin tecavüzüne maruz kaldığına yer veren raporda, kızın Tel Afer’deki okuldan kaçırıldığı bilgisine yer verildi. Kız çocuğu, yaşlı bir militanın kendisine zarar vermeyeceğine söz verdiğini, kendisini kızı gibi gördüğünü söyledikten sonra günler boyunca tecavüz ettiğini aktardı.

HRW Kadın Hakları Direktörü Liesl Gerntholtz, Ezidi kadınların yaşadıklarıyla ilgili “IŞİD güçleri Ezidi kadınlara ve kızlara karşı organize tecavüz, cinsel saldırı ve başka dehşet verici suçlar işlemiştir. Kaçmayı başarabilenlerin yaşadıkları bu tarifi imkansız travmanın üstesinden gelmek için tedavi görmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü de Kasım 2014’te yayımladığı bir raporda IŞİD tarafından Ezidi kadınlara yapılanları ayrıntılı bir biçimde aktarmıştı.