İran: Türkiye güvenlik konusunda söz verdi

İran İçişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkili, Türkiye topraklarındaki İran vatandaşları ve araçlarının güvenliği konusunda Ankara'nın Tahran'a "söz verdiğini" bildirdi. İran Türkiye'ye bu konu üzerinden 2 hafta içinde 2 kez nota vermişti.

İran İçişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkili, Türkiye topraklarındaki İran vatandaşları ve araçlarının güvenliği konusunda Ankara'nın Tahran'a "söz verdiğini" bildirdi. Türkiye sınırındaki Batı Azerbaycan eyaletinde incelemelerde bulunan İran İçişleri Bakanlığı Sınır İşleri Genel Müdürü Mecid Ağababyi, Türkiye'nin doğusunda İran araçlarına yönelik saldırıların artması nedeniyle İran'dan Türkiye'ye geçen araç sayısında kayda değer düşüş yaşandığını bildirdi.

Türkiye ve İran arasındaki her 3 sınır kapısının şu an açık olduğunu kaydeden İranlı yetkili, daha önce günlük ortalama 450 aracın Türkiye'ye geçiş yaptığını ancak artan saldırılarla birlikte sayının 300’e düştüğünü belirtti.

DHA'nın haberine göre, İran'dan gelen araçların son günlerde Türkiye'de 9 kez saldırıya uğradığını söyleyen yetkili, saldırılarda bir İran vatandaşının da hayatını kaybettiğini ifade etti. Ağababyi, mağdur olan İran vatandaşları için Türkiye'den tazminat talep edildiğini de duyurdu.

İKİ HAFTADA İKİ NOTA

Tahran, İran araçlarına yönelik Türkiye'deki saldırıların artması üzerine son 2 haftada 2 kez Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin'i Dışişleri Bakanlığı'na çağırmış ve bu konuda nota vermişti. 

Türkiye'ye yapılan tren seferlerini de tamam durduran Tahran, ayrıca vatandaşlarından Türkiye'ye giderken kara yolu yerine havayolunu tercih etmelerini istedi.