İran, Rusya ve Türkiye'den 8 maddelik ortak açıklama

İran, Türkiye ve Rusya'nın dışişleri bakanlıkları ortak açıklama yayımladı.

Dış Haberler

İran, Türkiye ve Rusya dışişleri bakanlıkları, Suriye'ye dair 8 maddelik ortak açıklama yayımladı.

Açıklamada Suriye'nin "çok etnisiteli, çok dinli, mezhepçi olmayan, demokratik ve laik bir devlet" olduğu söylenirken, Suriye'nin ulusal egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulduğu belirtildi.

Açıklamada "İran, Rusya ve Türkiye Suriye'deki çatışmanın askeri çözümü olmadığına ikna olmuştur" denilirken, Birleşmiş Milletler'in çabalarının önemli bir rol oynayacağı bildirildi.

Fua, Kefraya, Zabadani ve Medaya'daki sivillerin tahliyesinin desteklendiği söylenen açıklamada, ateşkesin genişletilmesinin önemli olduğu söylenerek, sivillerin serbest dolaşımının sağlanması ve insani yardımların engellenmemesi talep edildi.

İran, Türkiye ve Rusya'nın, "Suriye hükümeti ve muhalefet arasında müzakere edilen anlaşmanın garantörleri olacağı" duyurulan açıklamada, anlaşma için yapılacak görüşmelerin Kazakistan'da gerçekleşeceği belirtildi.

Açıklamada İran, Rusya ve Türkiye'nin "IŞİD ve El Nusra'ya karşı ortak mücadele edeceği ve bu örgütleri diğer silahlı muhalif gruplardan ayıracağı" söylendi.