İran ile PKK görüştü iddiası: 'Şengal'deki gerillalar Musul operasyonuna katılsın'

İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin, Süleymaniye kentinde KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ile görüşerek, PKK güçlerinin Musul Operasyonu’na katılmasını istediği ileri sürüldü. Öte yandan İran, Türkiye'yi de HDP'ye operasyon konusunda uyardı.

Haber Merkezi

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin, Süleymaniye kentinde KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ile görüşerek, PKK güçlerinin Musul Operasyonu’na katılmasını istediği ileri sürüldü.

Barzani'ye yakın Basnews'ün Haftalık Bas Gazetesi’nin (Soranî) bu haftaki sayısında yer alan haberden aktardığına göre; İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Süleymaniye’ye yaptığı son ziyaretinde KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ile bir araya geldi.

'ŞENGAL'DEKİ GERİLLALAR MUSUL OPERASYONUNA KATILSIN'

Bas Gazetesi’nin Süleymaniye’deki askeri bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Kasım Süleymani, Cemil Bayık’tan resmi olarak Şengal Dağı’ndaki gerilla güçlerinin Musul Operasyonu’na katılmasını talep etti. Haberde Kasım Sülyemani’nin, PKK’nin, Musul Operasyonu’na katılması halinde kendilerine silah ve para yardımı yapma sözü verdiği belirtiliyor. 

Söz konusu kaynağın aktarımına göre, KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, PKK’nin, bölgedeki gelişmeler çerçevesinde İran’ın içerisinde yer aldığı blokta yer alacağını ifade etti.

'PKK’NİN ASKERİ ÜS KURMASINA YARDIM EDİLİYOR' İDDİASI

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ve İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin görüşmesi ardından, Irak hükümeti ve bazı siyasi çevrelerin Bağdat ve bazı bölgelerde PKK’nin askeri üs kurmasına yardımcı olduğu da söz konusu kaynağın dile getirdiği iddialar içerisinde yer alıyor. 

2 BİN GERİLLA MUSUL OPERASYONU'NA KATILMAYA HAZIR

Öte yandan geçtiğimiz ay PKK’ye yakın ajansalara açıklamada bulunan KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerîb, Koalisyon güçleri ve Irak hükümetine, Musul Operasyonu’nda aktif olarak rol almak istediklerini ilettiklerini, operasyona katılmak üzere 2 bin PKK gerillasının hazır olduğunu açıklamıştı.

Diyar Xerîb açıklamasında, Türkiye’nin, Başika ve Kürdistan Bölgesi’ndeki askeri güçlerini çekmemesi halinde ‘‘Etnik ve mezhepsel çatışmalar yaşanabileceğini’’ ifade etmişti.

BARZANİ VE TÜRKİYE'YE UYARI

Öte yandan Suudi Arabistan’ın Kuzey Irak’ta İran karşıtı gruplara silah desteği sağladığını öne süren İran, Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni uyardı.

DHA'nın İran merkezli Tasnim’in haberinden aktardığına göre, İran Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Irak’taki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nun İran karşı bazı gruplara silah desteği yaptığını ileri sürdü.

Safevi, “Buna izin veren Barzani yönetimini uyarıyoruz. Barzani, İran’a minnettar olduğunu unutmamalı. Kökenleri İran’a dayanan Irak Kürtleri, İran’a özel bir sevgi beslemekteler, ancak bu tip siyasi oyunlara alet olurlarsa İran onlara yardımını kesebilir” dedi.

HDP AÇIKLAMASI: TUTUKLAMALAR CİDDİ SORUNLAR YAŞATABİLİR 

Basın toplantısında Türkiye’deki tutuklamalara da değinen Safevi, “ Türkiye’nin iç meseleleri kendisini ilgilendirir, ancak tutuklamaların bir bedeli olacak ve Türkiye’ye gelecekte ciddi sorunlar yaşatabilir” diye konuştu.