İran ABD üssünü hedef aldı

İran, günün erken saatlerinde Irak'ta ABD önderliğindeki kuvvetlere füze saldırısı başlattı.

soL - Dış Haberler

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esad Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurdu.


Konuya dair Penagon'dan yapılan açıklamada "Durumu ve yanıtımızı değerlendirirken, bölgedeki ABD personelini, ortaklarını ve müttefiklerini korumak ve savunmak için gerekli tüm önlemleri alacağız." denildi.

İran Devrim Muhafızları tarafından Erbil ve Irak'ta ABD'nin askeri kuvvetlerine ev sahipliği yapan Ayn el-Esad Hava Üssü'ne yönelik yaklaşık 35 füze fırlatıldı.

​İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada "ABD güçlerine ev sahipliği yapan ülkelerden İran'a bir saldırı olursa yanıt vereceğiz. Askerlerinizin hayatını korumak istiyorsanız geri çağırın" ifadeleri yer aldı. Açıklamada şöyle denildi:

"Hava Kuvvetleri, 'Şehit Süleymani' adını taşıyan başarılı bir operasyon düzenleyerek, Ayn el-Esad olarak bilinen işgal altındaki hava üssüne onlarca karadan-karaya füze fırlattı."

Beyaz Saray'ın açıklamasında da "Irak'taki tesislere yönelik saldırılardan haberdarız. Başkan Trump bilgi aldı ve konuyu yakından takip ediyor" denildi.

Konuya dair ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Yardımcısı Mike Pence'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek bilgi aldı. Pelosi, sonrasında Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Irak'taki ABD birliklerini hedef alan bombalamaların ardından durumu yakından izliyorum. Yönetimin gereksiz provokasyonlarını sona erdirmek ve İran'ın şiddeti kesmesini istemek de dahil olmak üzere personellerimizin güvenliğini sağlamalıyız. ABD ve dünya başka bir savaşın yükünü kaldıramaz" dedi.

PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ

İran'ın füze saldırısın ardından petrol fiyatları varil başına en az yüzde 3,5 yükseldi.

'EN AZ 30 ABD ASKERİ YARALI'

Al Mayadeen'den alınan aktarıma göre İran askeri kaynakları en az 30 ABD askerinin yaralandığını açıkladı.

İran, BM Genel Sekreteri'ne gönderdiği mektupta savaş istemediğini vurguladı ancak "herhangi bir askeri maceraya karşı" uyardı. 

İran İletişim ve Enformasyon Teknolojisi Bakanı Muhammed Cavit Azari Cahrumi'yse saldırının ardından "Bölgemizden defolun" mesajını "Ağır intikam" (#HardRevenge) etiketiyle paylaştı.

'ASKERLERİNİZİ BÖLGEDEN ÇEKMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

İran Devrim Muhafızları yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Washington'u daha acı verici ve daha sert bir tepkiyle karşı karşıya gelecek herhangi bir saldırganlık veya başka bir hareket için uyarıyoruz ve ABD'yi daha fazla kayıpları önlemek için askerlerini bölgeden çekmeye çağırıyoruz"

İran Devrim Muhafızları'nın açıklamasında ABD’nin olası misillemesine ev sahipliği yapan ülkelerin de hedef alınacağı söylendi.

Bir diğer taraftansa Washington Post'a konuşan bir Pentagon yetkilisi El-Esad'da bir saldırı beklediklerini ve üssün personelinin önlem aldığını söyledi. Yetkili ölü ve yaralı olmadığını söyledi.

İRAN DIŞİŞLERİ: SAVAŞ İSTEMİYORUZ, ANCAK BİR SALDIRI OLURSA YANIT VERECEĞİZ

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

İran, vatandaşlarımıza ve üst düzey yetkililerimize yönelik korkakça silahlı saldırı karlısında BM Şartı'nın 51. Maddesi uyarınca öz savunmada orantılı tedbirler aldı ve sonuçlandırdı.

Gerginliğin yükselmesi veya savaş arayışında değiliz, ancak kendimizi herhangi bir saldırganlığa karşı savunacağız.

TRUMP: YARIN BİR AÇIKLAMA YAPACAĞIM

ABD Başkanı Donald Trump, Pentagon Şefi Mark Esper'le bir görüşme gerçekleştirmesinin ardından Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Her şey iyi! Irak'ta bulunan iki askeri üsse İran'dan füzeler fırlatıldı. Şimdi meydana gelen kayıp ve hasarların değerlendirilmesi yapılacak. Şimdiye dek bir sorun yok! Dünyanın en güçlü ve en iyi donanımlı ordusuna sahibiz! Yarın sabah bir açıklama yapacağım." dedi.

IRAK ORDUSU: TOPLAM 22 FÜZE ATILDI

Irak ordusu yetkilileri, İran'ın ABD üslerine saldırmasına ilişkin açıklamada bulundu.

Reuters'ta yer alan habere göre, açıklamada, Irak'a toplam 22 füze atıldığı, bunlardan 17'sinin Ayn Esad üssüne düştüğü kaydedildi. Kalan 5 füzenin Erbil'de bulunan üsse düştüğü belirtilen açıklamada, 22 füzeden 3'ünün patlamadığı belirtildi.

İRAN ORDUSU: ABD'NİN ORTADOĞU'DAN ÇEKİLME ZAMANI GELDİ

İran devlet televizyonu, İran ordusunun ABD'nin Ortadoğu'dan çekilmesi gerektiğini açıkladığını aktardı.

Devlet televizyonunun aktardığına göre, İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakeri, "Gücümüzü artık anladıklarına göre, ABD'nin askerlerinin Ortadoğu'dan çekme vakti geldi" açıklamasında bulundu.

NORVEÇ: ÜSTEKİ ASKERLERİMİZİN DURUMU İYİ

Norveç Ordusu Sözcüsü, Reuters'a yaptığı açıklamada, İran'ın vurduğu Ayn El-Esad üssünde bulunan Norveç askerleri arasında ölü ya da yaralı olmadığını açıkladı.

Norveç'in üste 70'e yakın askeri bulunuyor.