Irak’ta Siemens ile General Electric karşı karşıya

Irak'ta elektrik altyapısının onarımı için Alman şirket Siemens'le ABD'li şirket General Electric'in rekabeti sürüyor. Alman Sanayi Federasyonu, ABD'yi Irak hükümetine Siemens'le anlaşma imzalamaması için baskı yapmakla suçlarken Irak Elektrik Bakanlığı'ndan her iki şirketle de mutabakat zaptı imzalandığı açıklaması geldi.

Dış Haberler

Irak'ın 15 milyar dolarlık elektrik altyapısı onarımı için Alman sermayesi ile ABD sermayesi karşı karşıya.

Alman Sanayi Federasyonu, Siemens’in Irak’ta imzalamayı planladığı 15 milyar dolarlık anlaşmayı engellediği gerekçesiyle ABD’ye tepki göstermişti. Ancak Irak hükümeti ve Siemens önceki gün yaptıkları açıklamada bir mutabakat zaptına imza attıklarını açıkladı.

ABD’li yetkililer Irak Başbakanı Haydar İbadi’ye Siemens’le anlaşma imzalarsa ilişkilerinin riske gireceği uyarısında bulunmuş, bunun üzerine Irak ABD’li şirket General Electric’le geçen hafta başında bir mutabakat zaptı imzalamıştı. 

Alman Sanayi Federasyonu’ndan (BDI) yapılan açıklamada ABD hükümetinin “Önce Amerika” doktrinini bu şekilde uygulamasının “kabul edilemez” olduğu belirtilmişti.

Almanya’da sanayi sermayesinin temsilcisi BDI tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Trump’ın “Önce Amerika” politikasının iş anlaşmalarına zarar verdiği ifade edilmiş, BDI Genel Müdürü Joachim Lang, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada “Uluslararası şirketlerin küresel rekabetinde ‘Amerika First’ doktrinini bu şekilde uygulamak kabul edilemez” demişti.

Ancak Irak Elektrik Enerjisi Bakan Yardımcısı Adil Kasım Ceryan, General Electric’le imzalanan mutabakat zaptının benzerinin Siemens’le de imzalandığını, iki metnin de bağlayıcılığı olmadığını söyledi.

‘ABD KAFAMIZA SİLAHI DAYADI’

ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgaline kadar Siemens, ülkenin elektrik sektöründe ilk sırada yer alıyordu. Şirketin CEO’su Joe Kaeser, Eylül ayında Başbakan Haydar İbadi ile sözkonusu anlaşma üzerine görüşmüştü.  Ancak ABD’li yetkililer Siemens’le anlaşması durumunda Irak hükümetini Washington’la ilişkilerinin bozulacağı konusunda uyardı. Financial Times gazetesinin konuyla ilgili bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Irak başbakanının danışmanı daha sonra Siemens’e anlaşmadan vazgeçmek durumunda kaldıklarını ileterek “ABD kafamıza silahı dayadı” ifadelerini kullanmıştı.

ABD’nin Irak hükümetiyle görüşmelerinde, Siemens’le anlaşmayı İran’ın istediğini ileri sürdüğü ifade edildi.

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Garrett Marquis, bunun Irak hükümetinin kurulması ve ülkedeki İran etkisinin en aza indirilmesi için yapılan “güçlü kampanya”nın yalnızca bir parçası olduğunu söylemişti.