Irak Kürdistanı'ndan itiraf gibi Erdoğan desteği: O tankerler bizden gitti

Irak Kürtlerini uluslararası ticaret yapar hale getiren Erdoğan ailesine, Irak Kürdistanı'ndan destek geldi. Parlamentonun Enerji Komisyonu Başkanı, "Tankerler bizden gitti" derken, bilineni tekrar etmiş oldu.

Irak Kürdistanı Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı'nın IŞİD petrolünün Zaho-Silopi hattından Türkiye'ye geçtiği iddialarına ilişkin, "Rusya'nın uydudan çektiği görüntüler, Kürdistan bölgesinden Türkiye'deki Ceyhan Limanı'na petrol taşıyan tankerlere aittir" dedi.

Görüntülerin Irak Kürdistanı'ndan Türkiye'ye petrol taşıyan tankerlere ait olduğunu aktaran Cevdet, "Doğal Kaynaklar Bakanlığımız, daha önce yüzlerce tankerin Kürdistan'dan Türkiye'ye petrol taşıdığını açıklamıştı. Petrol Türkiye'ye tankerlerle gidiyor ve bu sır değil" diye konuştu.

IŞİD petrolünün Kürt bölgesindeki yollardan ve şehirlerden geçerek satılmasının kolay olmayacağına dikkati çeken Cevdet, "Kürdistan bölgesi petrolü boru hattı ve tankerlerle gönderiyor. Türkiye'den de dünya piyasalarına satılıyor. Rusya'nın paylaştığı görüntüler bu tankerlere aittir" değerlendirmesinde bulundu.

ARKA ÇIKMA GÖRÜNÜMLÜ İTİRAF

Irak Kürdistanı'nın petrolü, Irak merkezi hükümetinin durdurma çabalarına karşın Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın tepe yöneticiliğini yaptığı Çalık Holding'in kurdurduğu şirketlerle yurtdışına taşınıyor. Dolayısıyla Irak Kürtleri, bağımsız bir ülkeleri olmadan önce dünyaya petrol ihraç etmeye başladı. Erdoğan ailesinin bu büyük iyiliğini unutamayacak olan bölgesel yönetim, bugünkü açıklamasıyla bir nevi itirafta da bulunmuş oluyor.

2014 yılında inşa edilen ve Irak Kürdistanı'nı Yumurtalık'a bağlayan boru hattının taşıdığı petrolün, IŞİD petrolünden "Asude" olmadığı, bu çaptaki bir petrol taşımacılığı için böyle bir altyapıya ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Şerko cevdet'in "Bizden gitti" dediği petrol tankerlerinin IŞİD'e ait ham petrolü de taşıdığı bildiriliyor.