İngiltere destekli kuruluş gazetecilere Suriye karşıtı propaganda için ayda 17 bin dolar öneriyor

İngiltere destekli medya ofisinin, gazetecilere Suriye karşıtı propaganda üretmeleri karşılığında 17 bin dolar önerdiği ortaya çıktı.

Dış Haberler

Batı medyası tarafından sıklıkla referans olarak gösterilen Revolutionary Forces of Syria ("Devrimci Suriye Güçleri") isimli medya ofisinin, İngiltere hükümeti tarafından desteklendiği ve gazetecilere Suriye karşıtı propaganda yapmaları için 17 bin dolar önerdiği ortaya çıktı.

AlterNet tarafından yayımlanan maillere göre, "Türkiye'de bulunan Batılılar" tarafından işletilen RFS, Kasım ayında Beyaz Miğferler tarafından çekilen "Suriyeli sivil" videolarının nasıl çekildiğine dair ipuçları bulunan bir video yayımlayarak gündeme gelmişti.

PROPAGANDA KARŞILIĞINDA AYDA 17 BİN DOLAR

RFS söz konusu videoyu kısa sürede kaldırmış ve olayla ilgili "özür" yayımlamıştı.

Habere göre isminin verilmesini istemeyen bir Ortadoğu muhabiri, RFS için çalışan ABD'li bir eski meslektaşının "şu anda İstanbul'dayım İngiltere hükümeti için bir medya projesinde çalışıyorum" dediğini aktarırken, muhabire gönderilen iş teklifi mailinde, Suriye karşıtı propaganda üretilmesi karşılığında ayda 17 bin dolar teklif ediliyor.

Ortadoğu muhabiri, yapılan işi etik bulmadığını ve bu sebeple kabul etmediğini belirtirken, RFS konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

RFS'nin İngiltere tarafından finanse edilen tek propaganda kuruluşu olmadığı, İngiltere'nin İstanbul merkezli benzer kuruluşları milyonlarca dolar vererek desteklediği bildiriliyor.

The Guardian tarafından yakın zamanda yapılan bir haberde de, "muhalif yanlısı" bir propaganda kuruluşuna İngiltere tarafından 3 milyon dolar verildiği aktarılıyor.