İngiltere Başbakanı: AKP yanlış bilgi veriyor

İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'ye Türkiye üzerinden gittikleri tahmin edilen üç İngiliz genç kızla ilgili Türk yetkililere üç gün geç bildirimde bulunduklarının doğru olmadığını söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda yapılan haftalık "Başbakan'a Sorular" oturumunda, Türkiye üzerinden Suriye'ye geçtikleri tahmin edilen üç genç kızla ilgili soruyu yanıtlarken, şöyle konuştu: "Polisin, Türk yetkilileri bilgilendirme konusunda oldukça hızlı davrandığı kanaatindeyim. Türk Başbakan Yardımcısının üç gün geç bildirimde bulunulduğuyla ilgili söyledikleri doğru değildir. Ama her zaman çıkarılacak dersler vardır. Sadece sınırlarımızda ya da havayollarında kontrolleri sıkılaştırmak değil, okulların, ebeveynlerin, ailelerin, toplumların, üniversitelerin üzerine düşen sorumluluklar var. Hepimizin genç insanların zihinlerini zehirleyen radikalleşmeyle mücadele etme konusunda sorumluluğu var."

Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından önceki gün yaptığı açıklamada, "İngiltere gibi Scotland Yard'ıyla meşhur bir ülkede yakın takibe alınmamış, haklarında daha önce iddialar bulunmuş üç tane kızın ellerini kollarını sallayarak İstanbul'a gelmeleri, geldikten üç gün sonra da uyanıp bize ondan sonra haber vermeleri İngiltere adına bence kınanacak, ayıplanacak bir davranıştır" demişti.

5 yaşındaki Shamima Begum, 15 yaşındaki Amira Abase ve 16 yaşındaki Kadiza Sultana isimli üç genç kız 17 Şubat günü Londra'daki Gatwick Havaalanından Türk Hava Yolları'nın (THY) TK 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla İstanbul'a gelmiş sonra da izlerini kaybettirmişlerdi.

İngiliz polisi dün akşam üç genç kızın Türkiye'den Suriye'ye geçtiklerinin anlaşıldığını bildirmişti.