Independent'tan Türkiye'nin El Bab harekatına dair değerlendirme

Independent, Türkiye'nin devam etmekte olan El Bab harekatına dair bir değerlendirmeye yer verdi.

Dış Haberler

Independent'a yazan Patrick Cockburn, Türkiye'nin sürmekte olan El Bab harekatına dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin El Bab'da "beklenmedik ciddi insan ve ekipman kaybı yaşadığını" söyleyen Cockburn, El Bab'ın Türkiye'nin "IŞİD'e karşı ilk gerçek savaşı" olduğunu belirtti.

Türk komutanların El Bab'ı hızlıca almayı umduklarını söyleyen Independent yazarı, buna karşın IŞİD savunmalarını aşmada başarılı olunamadığını aktardı.

'AĞIR SİVİL KAYIPLARINA SEBEP OLDU'

"En az 47 Türk askerinin öldürüldüğünü ve 11 tankın imha edildiğini ya da kullanılamaz hale geldiğini" söyleyen Cockburn, IŞİD'in konuyla ilgili videolar yayımladığını da yazdı.

Türkiye'nin 24 Ağustos'ta başlattığı Fırat Kalkanı harekatının "ağır sivil kayıplarına yol açtığını" öne süren yazar, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi raporlarına göre "Türkiye'nin bombardımanları ve hava saldırıları sonucunda 5 ayda 77'si çocuk, 48'i kadın olmak üzere 352 sivil öldüğü" iddiasını aktardı.

Cockburn, bölgeden yayımlanan videoların bir zamanlar 100 bin nüfusu olan El Bab'ın harabeye döndüğünü gösterdiğini söyledi.

'TÜRKİYE SINIRLI BİR ASKERİ HAREKAT DÜŞÜNMÜŞTÜ'

Türkiye'nin her şeyden çok "YPG'nin Kamışlı ve Kobani'yi Afrin ile birleştirmesini engellemek" için "sınırlı" bir askeri harekat yapmak istediğini söyleyen Patrick Cockburn, bu stratejinin uygulanmasının "düşünüldüğünden çok daha yüksek bedelli ve yavaş" olduğunu belirtti.

Harekatın başlangıçta hızlı ilerlediğini, ancak Cerablus'un çabuk alınmasının sebebinin "IŞİD'in savaşmayıp geri çekilmesi" olduğunu söyleyen Cockburn, Türkiye destekli ÖSO ilerlemeyi başaramadığındaysa Türkiye'nin destek vermek zorunda kaldığını, artık savaşın büyük kısmını Türkiye'nin gerçekleştirdiğini söyledi.

 

'TÜRKİYE ABD'Yİ SUÇLADI'

Türkiye'nin "kendi sorunları için kısmen ABD'yi suçladığını" belirten Independent yazarı, ABD'nin El Bab'da fazla hava saldırısı gerçekleştirmediğine dikkat çekti.

ABD'nin "esas olarak YPG'ye yönelik Türkiye müdahalesine askeri destek vermek istemediğini" belirten Cockburn, YPG'nin ABD'nin hava desteğine sahip "en az 25 bin savaş tecrübesi olan savaşçısı" olduğunu öne sürdü.

'IŞİD BU TAKTİKLERİ MUSUL'DA DA KULLANIYOR'

IŞİD'in Türkiye'yi yavaşlatmak için çeşitli taktikler kullandığını söyleyen Patrick Cockburn, bu taktiklerin Musul'da da kullanıldığını ve Irak güçlerinin Musul'un doğusunu ancak 3 ayda alabildiğini belirtti.

Cockburn, bu taktiklere intihar bombacılarının patlayıcı yüklü araçlarla saldırılar gerçekleştirmesinin de dahil olduğunu söyledi.

IŞİD'in tünellerle hareketli kalabildiğini, aralarında keskin nişancıların da bulunduğu az sayıda kişiden oluşan birimler kullandığını aktaran Cockburn, IŞİD'in elinde anti-tank füzeleri bulunduğuna da dikkat çekti.

Patrick Cockburn, Türkiye'nin El Bab'ı kuşatmayı başaramadığını da belirtti.

Değerlendirmede IŞİD'in hala birden fazla cephede savaşabilir durumda olduğu, Irak'ta Musul'un batısını tuttuğu, Palmira'yı Aralık ortasında yeniden ele geçirdiği ve Suriye hükümetinin Deyrezzor'daki bölgelerine peş peşe saldırılar gerçekleşirdiği söylendi.

Cockburn, Astana görüşmelerine katılan 3 ülkeden biri olan Türkiye'nin, bundan fayda sağladığını da aktardı.