İHH'ya Tacikistan'da gözaltı ve tutuklama

Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu Üyesi ve İHH İnsani Yardim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gülden Sönmez "insan hakları ihlallerini" yerinde incelemek iddiasıyla gittiği Tacikistan'da yanındaki bir diğer avukat ve çevirmen ile birlikte gözaltına alındı.

Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu Üyesi ve İHH İnsani Yardim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gülden Sönmez "insan hakları ihlallerini" yerinden incelemek iddiasıyla gittiği Tacikistan'da gözaltına alındı.

Tacikistan'da "insan hakları ihlallerini" incelemek isteyen altı avukattan üçünün Tacikistan'a girişine izin verilmezken, avukat Emine Yıldırım, avukat Gülden Sönmez ve çevirmenleri Zaur Beg, Duşanbe'ye ulaşmışlardı.

Tacikistan bir süredir "radikalleşmeye karşı" politiklarını sertleştiriyor. Resmi olmayan rakamlara göre Suriye'de iki binden fazla Tacik cihatçının çatışmalara dahil olduğu biliniyor. Yönetim yakın zamanda, Tacikistan İslami Kalkınma Partisi üyelerini tutuklamış, sakal kesme ve islami kıyafetler satan dükkanları kapatma gibi bir dizi önlem geliştirmişti.

Hukukçular Derneği'nin açıklamasında gözaltına alınan heyet ile ilgili "Görüştükleri avukatlar da Tacikistan polisi tarafından perşembe günü gözaltına alınmıştır. Heyetimizin, cezaevindeki tutuklularla görüşme talepleri de kabul edilmemiştir. Rusya'dan heyete katılan avukatlar ise, bugün Moskova'ya dönmek üzere uçağa bindiklerinde gözaltına alınmışlardır. İki avukat ve bir tercüman arkadaşımız da bugün Türkiye saati ile 17.30 sularında otele gelen Tacikistan polisleri tarafından otelden götürülmüşlerdir. O saatten itibaren heyetten haber alınamamaktadır. Arkadaşlarımızla ilgili olarak hem Türkiye hem de Tacikistan makamları haberdar edilmiştir. Ancak şu aşamaya kadar arkadaşlarımızla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Arkadaşlarımızın derhal salıverilmeleri için hem Türkiye hem Tacikistan hem de üçüncü ülke makamlarını derhal görevlerini yapmaya çağırıyoruz." denildi.