İdlib'de çatışmalar şiddetleniyor

Suriye ordusu, Türkiye sınırına yakın Cisreşşuğur'u El Kaide ve müttefiklerinden geri almak için operasyon başlattı. Silahlı çeteler, Lazkiye ve Hama'yı tehdit ederken, ordu İdlib'de karşı saldırıya geçti.

Dış Haberler

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi, El Kaide bağlantılı ve Türkiye destekli Ahrar'uş Şam ve diğer müttefiklerinin oluşturduğu "Fetih Ordusu" isimli koalisyon Türkiye sınırına yakın Cisreşşuğur'u ele geçirdi.

Cisreşşuğur'u ele geçiren silahlı çetelerin Lazkiye'ye ve Hama'ya saldırması ise sürpriz olmayacak. Özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan'ın desteğiyle hamle yapan El Kaide ve müttefikleri, 2014 yılında kaybettikleri ivmeyi yeniden kazanmayı da amaçlıyor. 

Cisreşşuğur'u ele geçirdikten sonra Hama'nın batısındaki Gab'a saldıran cihatçıların ilerleyişi, ordu, yerel milisler ve Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi (SSNP) gönüllülerin direnişi ile durduruldu. Karşı saldırıda ise, cihatçıların eline geçen Ganiye köyü geri alındı.

Cisreşşuğur'da ise çatışmalar güneydeki Ulusal Hastane civarında yoğunlaştı. Kuzey ve doğu tarafından kente giren silahlı çeteler, kentin hastane bölgesi dışındaki tüm kesimlerini ele geçirdi.

İdlib-Eriha'da yeniden toplanan Suriye ordusu ise, Ulusal Hastane ve Cisreşşuğur'un güney doğusundaki şeker fabrikasına destek kuvvet gönderdi. Ordu, şeker fabrikasını geri aldı. Fabrikanın alınmasıyla birlikte, hastanede kuşatılan ordu birliğine ikmal hattı açılmış oldu.

Öte yandan, Süheyl Hasan'a bağlı Kaplan Birlikleri'nin, İdlib'in batısındaki Kurin'i ele geçirdiği iddia ediliyor. İddia doğruysa, Suriye ordusu, İdlib kent merkezini kuşatma altına alabilecek.