Hizbullah: Suriye ve Irak'ın bölünme ihtimali var

Hizbullah liderlerinden Kasım, Irak ve Suriye'nin bölünebileceğini savundu.

Lübnan'daki Hizbullah örgütünün iki numaralı liderleri Şeyh Naim Kasım, Suriye'de altıncı yılına giren savaşın uzamasının, sadece Suriye değil Irak'ın da bölünmesiyle sonuçlanabileceğini söyledi, çözümün ancak Esad tarafından sağlanabileceğini savundu.

BBC Ttürkçe'nin haberine göre Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yardımcısı Kasım, Reuters ajansına verdiği mülakatta, krize çözüm arayan uluslararası aktörlerden ABD'nin, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine odaklandığını ve bu yüzden yeni başkanın görevi devralmasına kadar Suriye'de çözüm konusundaki uluslararası çabalarda bir ilerleme beklemediğini de söyledi.

İran tarafından desteklenen Lübnan Hizbullah'ı, Suriye'de bazı bölgesel güçler ve Batı'nın desteklediği muhalif gruplara karşı Devlet Başkanı Beşar Esad güçlerini destekliyor.

Şeyh Naim Kasım, Hizbullah, İran ve Rusya'nın, "sonuna kadar" Beşar Esad'ın yanında olacağını söyledi.

'HALEP'İ ALMAK DEĞİL İDLİB YOLUNU KESMEK'

Kasım, Halep'e yönelik olarak aylardır sürdürülen hükümet harekatının amacının kenti ele geçirmekten çok, "isyancıların" kuzey batıda üslendiği İdlib eyaletiyle, dolayısıyla Türkiye üzerinden gelen lojistik destek ile temasını kesmeyi amaçladığını' söyledi.

Kasım, "Suriye devleti ve müttefiklerinin ana hedefi Halep ile İdlib arasındaki yolu kesmek. Halep'i özgürleştirmek ayrı bir hedef ve bu o kadar çabuk sağlanamayabilir" diye konuştu.

BÖLÜNME İHTİMALİ

Hizbullah lideri 5 yılı aşkın süredir savaşın devam ettiği Suriye ile IŞİD'in geniş toprakların denetimini ele geçirdiği Irak'ın bölünmesi ihtimalinden de söz etti:

"Cephedeki durum, bölgesel ve uluslararası müdahaleler gözönüne alındığında, bu iki ülkenin bölünmesi fikrini dışlayamam. Şu ana kadar Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana güçler bölünme fikrinin önünü kesmeyi başardılar ama bazı ülkelerin hala bu iki ülkeyi ya da ikisinden birini bölünmeye itme ihtimali bizi kaygılandırmalı."

'ÇÖZÜM ESAD İLE OLUR'

Şeyh Kasım Devlet Başkanı Esad'la bulunacak bir çözüm ile Suriye'de muhalefetin de hükümetin de tatmin olabileceği bir şekilde taşların yerlerine geri oturturması ve otoritenin tesisini sağlayabileceğini de savundu.

Suriye'de altıncı yılına giren iç savaş 250 bini aşkın insanın yaşamına malolurken, 7 milyona yakın insan ülke içinde evini terketmesine, 5 milyona yakınının da başka ülkelerde mülteci olmasına yol açtı.