Hayat Boumeddiene Suriye'ye nasıl gitti?

Fransa'daki katliamın şüphelilerinden Hayat Boumeddiene'nin, Türkiye sınırından Suriye'ye geçtiği tespit edildi.

Dış Haberler

BBC Türkçe'nin İngiliz The Times gazeteesinden aktardığına göre, Paris katliamı şüphelilerinden Hayat Boumeddiene son olarak IŞİD'in Suriye'deki başkenti Rakka'dan iki saat uzakta tespit edildi. Times'ın haberinde vurgulanan bir diğer nokta da Türk istihbarat servislerinin, Fransa'nın 26 yaşındaki Boumeddiene hakkında kendileriyle bilgi paylaşmadığını bildirmeleri.

Haberde şu satırlar da yer alıyor:

"Hayat Boumeddiene, adının Mehdi Sabri Belhouchine olduğu bildirilen bir kişi ile birlikte Türkiye'ye gitti...İstanbul'da iki gün boyunca turist olarak dolaştıktan sonra 4 Ocak'ta bir iç hat seferi ile IŞİD'in aktif şekilde varlık gösterdiği bilinen, Türkiye'nin güneydoğusunda Suriye sınırındaki Şanlırufa kentine hareket ettiler..."

"Boumeddiene, Türkiye'den Fransa'yı 18 kez aradı. Türkiye'de bulunduğu sırada telefonundan en son sinyal, Coulibaly'nin kadın bir polisi öldürdüğü Perşembe günü geldi. Bu görüşme, Şanlıurfa'dan sadece 40 kilometre uzakta sınıra yakın Akçakale'den yapıldı."

"Boumeddiene'nin Türk telefonundan kayıtlara geçen son telefon görüşmesi ise Cumartesi günü Akçakale'nin karşısındaki, IŞİD'in kontrolündeki Tel Abyad'dan yapıldı. Bir gün önce ise onun erkek arkadaşı, saldırısına son vermek isteyen Fransız güvenlik güçlerinin koşer ürünler satan bir marketi basması sonucu öldürüldü."

"Sınırın Suriye tarafı, geçtiğimiz yılın Ocak ayından bu yana IŞİD'in kontrolünde. Bu bölge, Suriye'ye girmek isteyen yabancı cihatçıların geçiş noktası olarak biliniyor. Akçakale'de çok sayıda sığınmacı var. Bölgede sınır geçiş noktaları ise insanların Suriye'ye dönmelerini sağlamak amacıyla haftada birkaç gün açılıyor. Çevrede yaşayanlar, sınırın Türkiye tarafında IŞİD'in muhbirleri olduğunu söylüyor."

"Boumeddiene de Tel Abyad'dan, IŞİD'in Suriye'deki kalesi olan Rakka'ya araçla iki saatte varmış olabilir."