Halep'ten kimler ve kaç kişi tahliye edilecek? AKP neden yalan söylüyor?

Halep kentinde tahliyeler başladı. Tahliye edilenler yaralılar, militanlar ve aileleri. Bu sayı toplamda 5 binin üzerinde. Ancak Türkiye, "80 ila 100 bin kişinin geleceğini" ileri sürüyor.

Dış Haberler

Halep'te kördüğüm olan tahliye sorunu bugün çözüme kavuştu.

Halep'in doğusunda ordu kuşatması altında olan ve yalnızca 3 mahallede sıkışan cihatçılar, tahliye edilmeye başlandı.

Dün başlaması beklenen tahliyenin ertelenmesinin nedenleri arasında, kuşatma altındaki Şii köyleri Fua ve Kefraya'nın durumu ile Doğu Halep'teki yabancı militanların talepleri yer alıyordu.

Yalnızca hafif silahlarla çıkmalarını izin verilen militanlar, çıkmadan önce karargâhlarındaki belgeleri yok etmek istediler.

Netice itibariyle, bugün 5 bin civarında cihatçı ve ailesi, Halep'ten İdlib'e geçiş yapmayı kabul etti. Bunlar arasında Nusra Cephesi ve Nureddin Zenki grupları da bulunuyor.

Bu grupların tamamı, Halep'in güneyinde Fetih Ordusu'nun kontrolünde bulunan Han Tuman'a ulaştı.

Öte yandan, cihatçıların, onların Batılı ve Türk destekçilerinin "300 bin sivil" yalanı da patladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Doğu Halep'te kuşatma başladığından bu yana güvenli bölgelere geçen toplam sivil sayısını 108 bin (47 bini çocuk) olarak açıkladı.

Dahası, "muhalifler" ve destekçileri, son 1 haftada az sayıda mahallede kalan sivillerin sayısının 80 bin ila 100 bin arasında değiştiğini ileri sürüyordu. Bu yalan da boşa düştü.

Rusya Genelkurmayı'ndan Tümgeneral Viktor Poznikhir, 18 Ekim'de başlayan Halep operasyonu boyunca 3,033 militanın gönüllü olarak Halep'i terk ettiğini, bunların 1,524'ünün affedildiğini, kalanların ise soruşturulduğunu söyledi.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 80-100 bin arası tahliye beklendiğini açıklarken, 20 otobüsün ÖSO kontrolündeki bölgeye ulaştığını ve talep hâlinde sınırda kamp kurulabileceğini açıkladı.

Kaynak'ın açıklamaları, Batı medyasının yalanları aynen tekrar eder nitelikte. Halep'ten aileleriyle birlikte çıkacak cihatçı sayısının en fazla 15 bin civarı (5 bin cihatçı+aileler) olacağı tahmin ediliyor.

Halep'ten çıkan binlerce sivilse, çoğunlukla ordu kontrolündeki bölgelere gidiyor. Hâlâ bölgede bulunan sivil sayısının ise maksimum 60 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.