'Haham, erkekleri boşanmaya ikna etmek için kaçırdı' iddiası

ABD'de bir haham, New Jersey'de eşlerinin boşanma talebini kabul etmeyen Yahudi erkekleri boşanmaya ikna etmek için kaçırmakla suçlanıyor.

BBC'nin haberine göre 69 yaşındaki Haham Epstein için çalışan kişilerin, boşanmayı kabul etmeyen kocaları razı etmek için, aralarında büyükbaş hayvan gütmede kullanılan elektrik akımı veren gereçler de olan çeşitli araçları kullandıklarını iddia ediyor.

Ortodoks Yahudiliğine  göre bir çiftin boşanabilmesi için kocanın izni gerekiyor ve bu izni gösteren belgeye "get" deniyor.

Savunma avukatları ise suçlamaları reddederek, hahamın kocaları "get" vermeye ikna etmesiyle tanındığını belirtiyor. Avukat Robert Stahl "bu yolda bazı kanun ihlalleri olabileceğini" kabul etti ama adam kaçırmanın bunlar arasında olmadığı ileri sürdü.

Yargılananlar arasında hahamın oğlu David Epstein ve iki başka kişi daha var.

MALİYETİ 50 BİN DOLAR

Çarşamba günkü duruşmanın açılış konuşmasında savcılar hahamı, iki gizli FBI ajanıyla bir kişiyi kaçırma planını tartışırken görüntüleyen videodan kısa bir bölüm gösterdi. Videoda hahamın "Bu adamı bir kaç saatliğine kaçıracağız" dediği duyuluyor.

Haham Epstein'ın gizli ajanlara, 2013'ten beri benzer işler yaptığını ve maliyetinin en az 50.000 dolar olduğunu söylediği iddia ediliyor.

FBI, Mendel Epstein ve Martin Wolmark isimli bir başka hahamın, ‘boşanmayı sağlama hizmetleri’ kapsamında Yahudi kadınlardan ve ailelerinden binlerce dolar talep ettiklerini belirttiler.