Fransa'nın IŞİD karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edildi

Fransa'nın IŞİD'le mücadelenin artırılması ve operasyonlara katılan ülkelerin koordineli hareket etmesini içeren karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) oy birliğiyle kabul edildi.

Kabul edilen 2249 sayılı kararda, IŞİD'in, Tunus, Ankara, Beyrut ve Paris'teki saldırıları ile Rus uçağının düşürülmesi eylemleri kınanarak, IŞİD'in uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğu ifade edildi.

Tunus, Türkiye, Rusya, Lübnan, Fransa başta olmak üzere IŞİD saldırılarından zarar gören tüm hükümetlere ve halklara taziye sunulan kararda, imkan ve kapasitesi olan üye ülkelerden Suriye ve Irak'ta "IŞİD'le mücadeledeki eforlarını ikiye katlamaları" ve "koordineli hareket etmeleri" isteniyor.

AA'nın haberine göre, kararda, mücadeleye katılan üyelerden Irak ve Suriye'de IŞİD'in sığınaklarını yok etmeleri, tüm BM üyelerinden de yabancı militanların bölgeye seyahatleri ve örgüte finansman sağlanmasının engellenmesi talep edildi.

FRANSA: IŞİD'E SALDIRI KAPASİTEMİZİ 3 KATINA ÇIKARACAĞIZ
Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, oylamanın ardından Konsey'de yaptığı açıklamada, "Bu kararla BM Güvenlik Konseyi, IŞİD'le mücadele için başlattığımız eylemleri uluslararası hukuk ve BM Şartı altına aldı. Önümüzdeki günlerde, Charles de Gaulle uçak gemimizin ulaşmasıyla IŞİD'e karşı saldırı kapasitemizi üç katına çıkaracağız" dedi.

Paris'teki saldırıların ardından Suriye'de IŞİD hedeflerine düzenlediği operasyonları artıran Fransa, BM Güvenlik Konseyi'nden de diplomatik destek sağlamak için hazırladığı karar tasarısını önceki gün BM Güvenlik Konseyi'ne sunmuştu.