FBI: ABD operasyonları, içerideki teröristin en büyük motivasyonu

FBI raporuna göre, ABD'de terör eylemlerine karışan 'radikal' unsurların en büyük motivasyonu, ülkenin sınır ötesi operasyonları.

Dış Haberler

ABD'de Federal Soruşturma Bürosu'un (FBI) yürüttüğü gizli bir çalışmanın sonucu, ülkede 'radikalleşen' unsurları motive eden ilk sıradaki etmenin, ABD'nin İslamcı örgütlere karşı düzenlediği sınır ötesi operasyonlar olduğunu gösterdi.

Rapor, terörist gruplara dahil olan ABD vatandaşı yaklaşık 200 vaka üzerinde çalışılarak hazırlandı. 

Rapora göre soruları yanıtlayan kişiler, ABD'nin Müslüman ülkelere 'zulmettiğini' düşünerek şiddet eylemlerine dahil olmuş. 

İNGİLİZCE PROPAGANDA ÖNEMLİ BİR ETMEN

Öte yandan İngilizce propaganda yapan İslami örgütler, bu gruplara katılmanın sağlanmasında önemli etmenlerin başında geliyor.

Rapora göre 2009-2012 yılları arasında, ülkede gerçekleştirilen ya da girişimde bulunulan 16 terör eyleminden 10'u, askeri unsurlara karşı düzenlenmiş. Bu durum, ABD Ordusu'nun sınır ötesinde yürüyen operasyonlara duyulan 'İslami öfke'nin bir yansıması olarak yorumlanıyor.

FBI, çok çeşitli bireysel durumların, tahmin edilmesi güç faktörlerin "radikalleşme"ye sebep olabileceğini, genel bir öngörü yürütmenin güç olacağını da belirtiyor.

100'ü aşkın sorudan oluşan bir anketle yürütülen çalışma, Aralık 2012'de yapılmış.