FARC ve Kolombiya hükümeti yeni barış antlaşmasını Küba'da imzalayacak

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında yeni bir barış antlaşması Küba'da imzalanacak. 

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Juan Manuel Santos liderliğindeki Kolombiya hükümeti arasında yeni bir barış antlaşması Küba'da imzalanacak. teleSURun haberine göre yeni antlaşmanın metninin önceki metinle hemen hemen aynı olmakla birlikte antlaşmaya karşı çıkan kesimlerin görüşlerini yansıtan kimi değişiklikler yapıldığı belirtiliyor.

Önceki antlaşmanın aksine yeni antlaşmanın referanduma gönderilmesi beklenmiyor. Santos'un daha fazla ayrılık doğmasına engel olmak amacıyla antlaşmayı doğrudan meclisin önüne sunacağı belirtiliyor. Geçtiğimiz ay EFE ile yaptığı röportajda Santos "Yeni bir antlaşma taslağı hazırlıyoruz ve hazır olduğunda birkaç seçeneğimiz olacak. Anayasa Mahkemesi, Meclis'in onayına gerek duymadan yeni bir referandum çağrısında bulunabileceğim yönünde karar aldı. Antlaşmaya karşı olanlar bunu istemiyorlar çünkü tüm olup bitenlerin sonra antlaşma muazzam destek bulacak. Ancak en az ayrılık yaratacak yolu seçmem gerektiğine inanıyorum" demişti.

Yeni antlaşmanın yasamadan kaynaklanan tüm engelleri aşması bekleniyor. Santos'un "kırılgan" bulduğu karşılıklı ateşkes ise 2016 sonuna kadar sürecek.