F-16'ları geliştiren uzman: Türkiye Rusya'ya ait uçağa pusu kurdu

F-16'ları geliştiren ekipte yer alan bir savunma uzmanı, kamuoyundaki bilgilerin Türkiye'nin Rusya'ya pusu kurduğunu gösterdiğini söyledi.

Dış Haberler

24 Kasım'da Türkiye'nin Rusya'ya ait Su-24 savaş uçağını düşürmesinin ardından başlayan tartışma devam ediyor.

Rusya, uçağın Suriye hava sahasındayken düşürüldüğünü söylerken, Türkiye "sınır ihlali" olduğunu iddi etmişti.

Harper's Magazine'den Andrew Cockburn, uzun yıllardır savunma uzmanı olarak çalışan ve F-16 savaş uçağını geliştiren ekipte yer alan Pierre Sprey'e Su-24 vakasını sordu.

Sprey, Rusya ve Türkiye tarafından açıklanan zaman çizelgesini değerlendirdiği zaman, "Türklerin bir pusu kurmuş olması çok güçlü bir ihtimal" dedi. Uzman, Türkiye'nin sınırdaki faaliyetinin "rutin devriye" ile açıklanamayacağını kaydetti.

Olayın meydana geldiği bölgeyi değerlendiren Sprey, Yayladağı sınır kapısının cihatçılar için geçiş güzergahı olduğuna ve bu kapıdan aynı zamanda petrol transferi yapıldığına dikkat çekti.

Rusların bu kapıya giden yolu hedef aldığını savunan Sprey, Su-24'lerin kesin hedef kendilerine bildirilmeden önce bir süre "oyalandıklarını" belirtti.

Türkiye'ye ait uçakların bölgeye oyalanmaya geldikleri zamanla Su-24'lerin hedefleri konusunda bilgilendirildikleri zamanın aynı olmasını ilginç bulan ABD'li uzman, kritik bir noktaya dikkat çekti.

Uçakların "oyalandıkları" sırada yakıt harcamamak için yüksek irtifada uçtuğunu kaydeden Sprey, Türk uçaklarında böyle bir duruma rastlanmadığının altını çizdi. Sprey'e göre Türk F-16'larının rutin sınır devriyesi yapmadığını kanıtlayan önemli göstergelerden birisi bu.

Daha önemlisi ise, Sprey F-16'ların 75 dakika boyunca "oylanması"nın ancak havada ikmal ile mümkün olabileceğini söylemesi. Bu durumda, F-16'lara ABD'ye ait tanker uçakları tarafından yakıt ikmali yapılmış olmalı.

Sprey ayrıca, F-16'ların bombardımanı gerçekleştirebilmesi için Suriye hava sahasını ihlal etmesinin de zorunlu olduğuna dikkat çekti. Ancak Türk uçağının Su-24'ü Suriye hava sahasındayken vurup vurmadığı kesinlikle kanıtlanabilir bir durum değil.