Eski ABD'li diplomat: Trump YPG'ye desteği artırmalı, PKK'ye karşı Türkiye'ye yardım etmeli

Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcılığı yapan bir diplomat, Trump yönetimini YPG'ye daha fazla destek vermeye, Türkiye'ye ise El Bab'ı alması ve PKK'ye karşı mücadelesi konusunda yardım etmeye çağırdı.

Dış Haberler

Donald Trump yönetiminin Suriye siyasetinin merkezinde IŞİD'le mücadelenin yer alacağı görülürken, bunun hangi araçlarla yapılacağına ilişkin belirsizlik sürüyor.

New York Times'a bir yazı yazan, eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony J. Blinken, Trump yönetiminin izlemesi gereken yol konusunda bazı tavsiyelerde bulundu.

"IŞİD'i yenmek için Suriye Kürtlerini silahlandır" başlıklı yazıda Blinken, Rakka'nın Musul ile birlikte IŞİD'den kurtarılmasının örgütün tüm iddialarına yönelik ağır bir darbe olacağına dikkat çekti.

Rakka'nın kurtarılmasının "acil" olduğunu söyleyen eski diplomat, bunu Suriye sahasında yapmaya yetenekli tek gücün de, YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Kuvvetleri (SDK) olduğunu ileri sürdü.

Bunun önündeki temel engelin Türkiye olduğunu kaydeden Blinken, görev yaptığı dönemde, ABD'nin SDK'ya desteği ile Türkiye'nin talepleri arasında sürekli bir "modus vivendi" yaratmaya çalıştığını belirtti.

Trump'ın, Kürtlere destek verirken Türkiye'nin öfkesini üstüne çekmemek için bir dizi önlem alması gerektiğini savunan Blinken, SDK'ya verilen silahların PKK tarafından Türkiye'ye karşı kullanılmayacağına, Rakka'nın kurtarıldıktan sonra yerel unsurlara devredileceğine ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterileceğine ilişkin garanti alınması gerektiğini de vurguladı.

Blinken'e göre, SDK'yı Rakka'ya yönlendirmek, aynı zamanda Kürtleri Suriye-Türkiye sınırından uzaklaştırmak ve kantonların birleşmesini engellemek anlamına da gelecek. Türkiye'nin Suriye'ye bu hedefle girdiğini belirten Blinken, Trump'ın da ABD'nin kantonların birleşmesi konusundaki tutumunu yeniden dile getirmesi gerektiğini söyledi.

Son olarak Blinken, Türkiye'nin El Bab'ı IŞİD'den almasına ABD'nin yardım etmesi ve Kuzey Suriye'deki bir Türk tampon bölgesine destek vermesi gerektiğini söylerken, Ankara'nın PKK'ye karşı mücadelesinde de yardımı artırmasını istedi.

Blinken, Kandil dağındaki PKK liderlerinin bulunması hususunda da, Washington'ın Ankara'ya yardım etmesi gerektiğini vurguladı.