Endonezya eşcinselliği 'ruhsal bozukluk' olarak sınıflandırdı

Endonezya, eşcinsel ilişkiyi yasaklamaya yönelik homofobik yasanın parlamentoya sunulması öncesinde eşcinselliği 'ruhsal bozukluk' olarak sınıflandırdı.

Çeviri: Cem Öztürk

Endonezya, eşcinsel ilişkiyi yasaklamaya yönelik homofobik yasanın parlamentoya sunulması öncesinde eşcinselliği “ruhsal bozukluk” olarak sınıflandırdı.

PinkNews’un haberine göre, Endonezya Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz yıllarda Endonezya Psikiyatrlar Birliği ve Sağlık Bakanlığı tarafından basılmış iki rapora dayalı LGBT konulu bir tıbbi rehber yayımlayacağını açıkladı. Yeni rehber eşcinselliği “ruhsal bozukluk” olarak sınıflandıracak.

'MİLLİ DEĞERLERE AYKIRI' İDDİASI!

2016 yılında Psikiyatrlar Birliği tarafından basılan raporda, “Eşcinseller ve biseksüeller, kimlik krizlerinden dolayı, depresyon gibi duygusal sorunlar yaşama riskiyle karşı karşıyayken, transseksüeller ruhsal hastalıklara daha yatkındır” ifadesi yer alıyor. 2017’de Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı raporda ise, “eşcinselliğin milli değerlere aykırı olduğu” iddia ediliyor.

Eşcinsellik, şeriat yasalarının geçerli olduğu Açe bölgesi hariç, Endonezya’da şu anda yasal. Ancak yeni sunulan bir yasa önerisinin parlamentodan geçmesiyle birlikte eşcinsel ilişki ülke genelinde yasadışı hale gelebilir. Ülkenin on ana akım siyasi partisinin tümü tarafından desteklendiği ifade edilen yasa, eşcinsel ilişkinin beş yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngörüyor. Homofobik yasanın önümüzdeki iki hafta içinde onaylanabileceği bildirildi.

Yeni ceza yasasının hazırlanmasına yardım eden İslamcı Birleşik Kalkınma Partisi (PPP) Genel Sekreteri Arsul Sani, “Yasa, aynı cinsiyetten kişilerle ilişkiye girenleri kapsıyor, ki bu zaten yasak bir davranış. Yani, evlilik dışı ilişkiye giren erkek ve kadının cezalandırıldığı zinayla aynı hükümde” diye konuştu.

Gelişmeler, şeriat polisinin Açe’de 12 trans kadını tutuklayıp saçlarını tıraş etmesinden sadece günler sonra yaşandı. Trans kadınlara yönelik polis baskınına “toplumsal hastalık operasyonu” adı verildi. Mayıs ayında iki genç erkek Açe’de eşcinsel ilişkiye girdikleri sebebiyle 83’er kere kırbaçlanmıştı. 20 ve 23 yaşındaki M.H. ve M.T. bölgede eşcinsel ilişki nedeniyle resmi olarak cezalandırılan ilk kişiler oldular.