Ebu Leyla ve bağlı bulunduğu grupların geçmişi

Menbic'de IŞİD'e karşı savaşırken ölen Ebu Leyla, ABD ve YPG tarafından sahiplenildi. Ancak Ebu Leyla'nın geçmişi, pek sahiplenilecek gibi değil.

Haber Merkezi

Suriye’nin Halep kentine bağlı Menbic'de IŞİD’le savaşırken ölen Kuzey Güneşi Taburu’nun komutanı Ebu Leyla'dan, özellikle YPG'nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Kuvvetleri ve ABD tarafından övgüyle söz edildi. 

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele koalisyonundaki özel temsilcisi Brett McGurk’un resmi Twitter hesabından övdüğü Ebu Leyla, Türkiye’deki bazı sosyalist örgütler tarafından da selamlandı. 

Ancak Ebu Leyla ve bağlı geçmişi, cihatçı gruplarla işbirliği ve Suriye halkına yönelik işlediği suçlarla dolu.

'IŞİD ÖNCESİ IŞİD' İLE İTTİFAK
Suriye’de Kürt Cephesi (Cephet’ül Akrad) komutanlarından olan Ebu Leyla’nın geçmişinde IŞİD’in yanı sıra, Nusra Cephesi ve Ahrar’uş Şam gibi cihatçı gruplarla işbirlikleri bulunuyor. Üstelik, Ebu Leyla bu işbirliğini hiçbir zaman gizlemedi.

1 Ağustos 2013’te Youtube’da “Islam Sham” adlı IŞİD bağlantılı bir kullanıcı, kendisiyle öldüğü Menbic kentindeki karargahında yaptığı röportajda, Ebu Leyla, El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi, El Kaide bağlantılı Ahrar’uş Şam ve IŞİD ile işbirliği yaptıklarını söyledi.

Ebu Leyla, Halep’e bağlı Sefira’da “İslamilerle” işbirliği yaptıklarını anlatırken, röportajı yapan muhabirin “IŞİD ile mi” sorusuna “Evet” yanıtı verecekti. Röportajın devamında o dönem IŞİD’in kendi adıyla Suriye sahasında olmadığını anımsatan Ebu Leyla “O zaman Nusra Cephesi'ydiler" diyecekti

Üstelik Nusra Cephesi ile Kürt Cephesi’nin ortaklıkları sadece Sefira ile sınırlı kalmadı. Daha sonra Suriye ordusu tarafından öldürülen, Kürt Cephesi Genel Komutanı Ala Capo, Rudaw’a yaptığı ve 7 Temmuz 2013’te Youtube’da yayınlanan açıklamalarında, örgütünün o dönem IŞİD ve Nusra Cephesi’nin vahşice saldırılar düzenlediği, Halep’in kuzeyindeki kuşatma altındaki Şii köyleri Nubbul ve Zehra’da da savaştıklarını itiraf edecekti. 

ROJAVA'YA SALDIRANLARLA İTTİFAK
Kürt Cephesi, başlangıçta bir Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı bir gruptu. ÖSO tarafından ‘PKK ile bağlantılı’ gerekçesiyle atılana kadar bu bağlılık devam etti.

7 Mart 2013 tarihinde yayınlanan bir başka videoda ise, 2012 ve 2013 Rojava saldırılarına bilfiil katılan, Ağustos 2013’te de Halep’in doğusundaki Kürt köyleri Tel Aran ve Tel Hasil’deki katliamların birinci dereceden sorumlusu dönemin ÖSO’nun ‘Halep Devrimci Askeri Konseyi Komutanı’ Abdülcabbar El-Okaidi’ye sadakatini bildiren yine Ala Capo’dan başkası değildi

Bir ÖSO bileşeni olarak Şeyh Maksud ve Eşrefiye’de Suriye ordusuna yönelik saldırıların başını çeken Kürt Cephesi, bugün burada Kürt sivillere yönelik roket ve havan topu saldırılarını düzenleyen grupların da bölgeye girmesinin sorumluluğunu taşıyor.

IŞİD VE RAKKA BAĞLANTISI
Rakka’ya bağlı sınır kenti Tel Abyad’da da Kürt Cephesi’nin IŞİD’le ilişkilerinin izini sürmek mümkün.

Tel Abyad, Eylül 2012’de cihatçı grupların kontrolüne girdi. Daha sonra burada Kürt Cephesi de varlık göstermeye başladı. Mayıs 2013’te dönemin Irak İslam Devleti (IİD) lideri Ebubekir Bağdadi IŞİD’i ilan etti ve Tel Abyad’daki Nusra Cephesi militanları IŞİD’in safına geçti.

IŞİD’in darbe yaparak, Tel Abyad’da Kürt Cephesi’nin de dâhil olduğu tüm grupları kovması ise Haziran 2014’te meydana geldi. Aradaki bir yıldan uzun sürede, Kürt Cephesi, özellikle Tel Abyad sınır kapısının kontrolü konusunda IŞİD’in de dahil olduğu bir konseyin bileşeniydi. Ve IŞİD kentte darbe yapana kadar bu pozisyonunu sürdürdü.

'KAFİRLERİ KESME OPERASYONU'
Tel Abyad’dan kovulan Kürt Cephesi, aynı dönemde Nusra Cephesi, Ahrar’uş Şam ve Tevhid Tugayı’nın başını çektiği IŞİD karşıtı koalisyonla birlikte hareket ederek, IŞİD’i Halep’in Türkiye sınırındaki kasabası Azaz’dan Şubat 2014’te çıkardı. Bu ÖSO’dan kovulan Kürt Cephesi’nin cihatçı gruplar tarafından yeniden kabul çalışmasıydı.

Azaz’daki işbirliğini, cihatçı grupların Halep’in Ermeni semtlerini hedef alan “Kafirleri Kesme” operasyonuna katılım izledi. Kürt Cephesi, cihatçı grupların Lazkiye’nin Ermeni kasabası Kesab’da yaşadıkları yenilginin intikamını almak için başlattıkları saldırıya iştirak etti.

FARUK TUGAYI İLE İTTİFAK
Suriye’de rüzgar rejim değişikliği çabalarının aleyhine dönmeye başladığında Ebu Leyla ve grubu, Özgürlük Şafağı Tugayları’na katıldı. Bu bileşim daha sonra Kuzey Güneşi adını alacaktı.

Kuzey Güneşi ise başka bazı gruplarla ‘Devrimciler Ordusu’ adı altında birleşti. Devrimciler Ordusu’nun Kuzey Güneşi dışında dikkat çeken bir diğer bileşeni ise Hazm Hareketi’ydi.

2014 yılında Nusra Cephesi tarafından tasfiye edilen Hazm Hareketi aslında Ebu Sakkar vakasını unutturmak isteyen Faruk Tugayı’nın yeni ismiydi. Faruk Tugayı, 2012’de ele geçirdiği Humus’un Kuseyr kentindeki binlerce Hıristiyanı Lübnan’a kovmak gibi bir sicile sahipti ve 2013’te Kürt Cephesi tarafından Şeyh Maksud’a sokulan gruplardandı.

Devrimciler Ordusu’nun bir diğer bileşeni Rakka Devrimcileri de 2013’te Nusra Cephesi tarafından ihraç edilene kadar Rakka’da bu örgütün çatısı altında hareket etti.