Dürziler, İsrail'in Suriyeli çetelere destek vermesinden rahatsız

Dürziler, Suriye'deki çatışmalarda yaralananların İsrail'de tedavi olmasını engellemeye çalışıyor. Dürziler, İsrail'in yaralıların silahlı çetelere mensup olup olmadığını bakmaksızın tedavi hizmeti sunmasını istemiyor.

Dış Haberler

İsrail işgali altındaki topraklarda yaşayan Dürziler, son haftalarda yoğunlaşan "tampon bölge" tartışmaları ve El Kaide tehdidi nedeniyle diken üstünde.

Haaretz'in haberine göre, Horfiş köyünün Dürzi sakinleri, dün yaralı Suriyelileri taşıyan bir ambulansı engellemek istedi.

Ambulansın önünü kesen köylüler, içerideki yaralıların kimliklerini öğrenmek istedi. Ambulans yoluna devam edince, iki otomobil ambulansa eşlik etti, geçiş güzergahlarında taş yağmuru altında kaldı.

Dürziler, ambulanslarla taşınan yaralıların, Suriye'deki "muhalefet" gruplarının militanları mı yoksa sıradan siviller mi olduğunu öğrenmek istiyor. İsrail'in, ayrım gözetmeksiniz tedavi hizmeti sunması ise Dürziler tarafından tepkiyle karşılanıyor.

İsrail ordusunda görev yapan bir Dürzi subay, "Eğer İsrail isyancı birliklerden gelen yaralıları tedavi etmeyi sürdürürse, askerdeki Dürziler üniformalarını çıkartmaya başlayacak" dedi.

Ancak Dürzi subay, kendi sadakatlerinin orduya olduğunu, Suriye'de bir şey olması halinde Dürzilere karşı da savaşacaklarını ekledi.

Golan Tepeleri'ndeki Dürziler, özellikle İsrail sınırına çok yakın olan Hader köyünün Nusra Cephesi ve diğer silahlı çeteler tarafından kuşatılmasından büyük rahatsızlık duyuyorlar.

Hader'de 12 bin Dürzi yaşıyor. Nusra Cephesi, İsrail'in de devreye girmesiyle, köyün içine henüz girmiş değil. Ancak köylülerin, ordu ve yerel milisler tarafından eğitildiği ve birçoğunun silahlı olduğu kaydediliyor.