Dünyaca ünlü şirket yöneticilerine video yolladı: İşçilerin örgütlendiğini nasıl anlarsınız?

İşçilerin sendikalaşmasını engellemeye çalışan Amazon, şirket yöneticilerine 'örgütlenmeyle mücadele' rehberi gönderdi. Gönderilen videolarda 'örgütlenmenin nasıl anlaşılacağı' anlatılırken, şirket yöneticilerinden 'konuyla ilgili fikirlerini söylemeleri' isteniyor.

Dış Haberler

Amazon'un işçileri çalıştırdığı koşullar tartışılmaya devam ederken, şirketin yöneticilere yolladığı sendika düşmanı videolar ortaya çıktı.

İşçilerin örgütlenmesini engellemeyi amaçlayan 45 dakikalık videoda, "olası örgütlenmenin tehlike işaretleri" anlatılıyor.

Rehbere göre "işçilerin birden bire birlikte vakit geçirmeye başlaması", "geçinmeye yetecek ücret" gibi "sendika kelimeleri" kullanması "örgütlenme işareti".

YÖNETİCİLERDEN 'FİKİRLERİNİ SÖYLEMELERİ' İSTENİYOR

Videoda, Amazon yöneticilerinin "işçileri doğrudan tehdit etmemeleri" ancak onlarla görüşerek "sendikalaşma konusundaki fikirlerini söylemeleri" isteniyor.

Amazon rehberinde işçilere iletilecek fikirlerin, "Çalışanlarımızla doğrudan görüşmeyi tercih ederiz" gibi "ılımlı" görüşler ya da "Sendikalar yalancı, aldatıcı farelerdir" gibi "sert" görüşler olabileceği söyleniyor. Videoda işçileri bu şekilde yönlendirmenin yasal olduğu da vurgulanıyor.

AMAZON'UN KOŞULLARI TEPKİ ÇEKİYOR

İşçileri çok düşük ücretlerle kötü koşullarda çalıştırdığı bilinen Amazon, koşullarında düzelme isteyen işçileri işten atmaktan çekinmiyor.

Amazon CEO'su Jeff Bezos, 162,7 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı konumunda. Bezos'un serveti her gün yüz milyon doların üzerinde artıyor.

Amazon çalışanları, geçinebilmek için devletten yardım almak durumunda kalıyor.

AMAZON TÜRKİYE PAZARINA DA GİRDİ

Elektronik ticaret tekeli Amazon, geçtiğimiz günlerde Türkiye pazarına da girdi.

İlk açıklanan trafik verilerine göre şirketin Türkiye'ye açılan internet sitesi 500 binin üzerinde kişi tarafından ziyaret edildi.