Dışişleri Bakanlığı'ndan Katalonya açıklaması: "Doğru bulmuyoruz"

Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu'nun aldığı karara ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Dış Haberler

Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu'nun aldığı bağımsızlık kararının ardından Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin görüşlerini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bölgede olan gelişmelerin yakından izlendiği belirtilirken, Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu'nun bugün öğleden sonra aldığı bağımsızlık kararının yanlış olduğu belirtildi. 

Türkiye’nin İspanya'nın toprak bütünlüğü ile Anayasa'ya ve İspanya halkının iradesine saygıyı esas olarak gördüğünün kaydedildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Parlamento'nun tek taraflı kararının İspanya Anayasası ve kanunlarıyla bağdaşmadığını, İspanya ve bölge halkının iradesini yansıtmadığını değerlendirmekteyiz. Anayasal meşruiyeti bulunmayan, gerginliğe ve tırmanmaya yol açabilecek bu tek taraflı kararda ısrar edilmemesini, demokrasi çerçevesinde ve hukukun üstünlüğü temelinde çözüm bulunmasını temenni etmekteyiz. Türkiye, dost ve müttefik İspanya’nın hükümet ve kurumlarının bu sınamayı aşabileceğinden kuşku duymamakta ve bu yöndeki çabalarını desteklemektedir.”