Dimitris Kuçubas: Komünist Parti’nin sosyalizmi kurma mücadelesini destekliyoruz

Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, Syriza hükümetinin kendinden önceki hükümetlerin politikalarını devam ettirdiğini söylerken, Komünist Parti'nin sosyalizmi kurma mücadelesini desteklediklerini açıkladı.

Haber Merkezi

Komünist Parti İstanbul milletvekili adayı Zehra Güner ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, Komünist Parti’nin sosyalizmi kurma mücadelesini desteklediklerini açıkladı. Kuçubas, Yunanistan ve Türkiye’de koşulların aynı olmadığını, ancak iki ülkede de işçi sınıfının ve halkın acı çektiğini söylerken, bunun sebebinin de emperyalizmin, tekellerin, büyük sermayenin politikaları olduğuna işaret etti.

Yunanistan’ın krizden geçtiğini, ülkede işsizliğin çok yüksek olduğunu, maaşların düştüğünü söyleyen Kuçubas, “sol bir program” ile iktidara gelen Syriza’nın da geçmiş dönemlerdeki politikaları sürdürdüğünü açıkladı. Geçmiş dört ayda halk düşmanları politikalarının sürdüğünü, Pazartesi günü de hükümetin yeni bir anlaşma için masaya oturacağını söyleyen genel sekreter, bu anlaşmayla birlikte önemli limanlar ve havaalanları da dahil olmak üzere özelleştirmelerin yeniden başlayacağını, maaşların düşeceğini, işçi haklarının gerileyeceğini söyledi.

Syriza’nın NATO ile işbirliğini de sürdürdüğüne dikkat çeken Kuçubas, iktidara gelinmeden önce NATO karşıtı söylemlerde bulunan Syriza’nın, şimdiyse NATO’ya üs kurması için ada teklif ettiğini ve tam işbirliği içerisinde olduğunu belirtti. Maaşları ödeyecek para bulamadığını söyleyen hükümetin, ABD’den yeni askeri uçaklar alacak olmasına da dikkat çekti.

Yunanistan ve Türkiye halklarının, sağlık, eğitim hakları ve barışçıl, kardeşçe bir dünya için tek yumruk mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Kuçubas, askeri müdahaleler ve savaşlara karşı ortak mücadelenin gerekliliğine dikkat çekti.

HDP-Syriza benzerlikleriyle ilgili bir soruya da cevap veren Kuçubas, iki partinin ortak noktasının sol söylemi kullanarak işçi düşmanı politikalar izlemeleri olduğunu savundu. İlericilerin ve komünistlerin halk hareketlerini destekleyip ileriye çekmesi gerektiğini söyleyen Kuçubas, Yunanistan’da da bu hareketlere benzer şekilde yaklaşan gruplar olduğunu belirtti.

Çözümün komünist partilerin güçlendirilmesi ve örgütlülük olduğunu söyleyen genel sekreter, sandığın çözüm yolu olmadığını vurguladı. Halkın örgütlenmesi gerektiğini söyleyen Kuçubas, halkın aktif katılımının halkın gerçek çıkarlarının ve iktidarının sağlanmasının temeli olduğunu da belirtti. Komünist Parti’nin 550 kadın milletvekili ile seçime girmesinin, partinin gerçek bir değişim istediğine işaret ettiğini de belirten Kuçubas, Komünist Parti’ye desteklerini yineledi. Komünist Parti milletvekili adayı Zehra Güner de sosyalizmi kurma mücadelesinde seçimlerin önemli bir uğrak olduğunu söyleyerek, her desteğin önemli olduğunu belirtti.

Syriza’nın mevcut desteğiyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Kuçubas, Syriza’ya destek verenlerin Avrupa Birliği ve NATO ile ilişkilerin mevcut durumunu her anlaşmanın iflastan daha iyi olduğu gerekçesiyle meşrulaştırdıklarını belirtti.

Kuçubas bu sebeple partiye verilen desteğin henüz azalmadığını, ancak zaman içerisinde bunun değişebileceğini, Syriza’nın öğrenci hareketinde, kadın hareketinde, çiftçi hareketinde ve işçiler arasında örgütlü olmadığını, KKE’nin aldığı desteğinse artmakta olduğunu söyledi.