Deraya'dan sivillerin tahliyesine başlandı

Suriye'de ordu kuşatması altında bulunan Deraya'dan sivillerin tahliyesine başlandı.

Suriye'de başkent Şam yakınlarındaki Deraya kasabasından sivillerin ve "muhalefet" güçlerinin tahliyesi konusunda hükümet ve "muhalifler" arasında anlaşmaya varılmasının ardından sivillerin tahliyesine başlandı. Reuters'in görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre cuma günü yaklaşık 6 otobüs kasabadan ayrıldı. Suriye ordusundan bir askeri yetkili de 300 dolayında milisin ailesinin cuma günü Deraya'dan ayrılması gerektiğini belirtti.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre haber ajansları Deraya'dan tahliyeler için, hükümetin kasaba girişine çok sayıda otobüs, ambulans ve kamyon sevk ettiğini duyurdu.

Hükümet ve muhalifler arasında perşembe günü varılan anlaşma uyarınca 700 dolayında silahlı milis, Deraya'dan muhaliflerin denetimi altındaki İdlib kentine gidecek. Milislerin hafif silahlarını da beraberinde götürmesine izin verilecek. Ağır silahlar ve diğer savaş teçhizatı ise Deraya'da kalacak. Halen Deraya'da bulunan 4 bin kadar sivil ise hükümetin Şam dışında inşa ettiği geçici kamp ve sığınaklara yerleştirilecek.

SAVAŞIN SEMBOLLERİNDENDİ

Suriye ordusunun 2012 yılının sonundan bu yana kuşatma altında tuttuğu Deraya, Ecnad el Şam İslami Birliği ve İslam Şehitleri isimli iki İslamcı grubun kontrolü altında bulunuyordu. Esad yönetimine karşı ilk gösteriler Deraya'da yapılmış, kasaba savaşın sembollerinden biri haline gelmişti.