Cumhuriyetçi senatör: Suudi Arabistan ve Türkiye dünya barışına en büyük tehdit

ABD'li Cumhuriyetçi bir senatör Suudi Arabistan ile Türkiye'nin dünya barışına en büyük tehdit olduğunu öne sürdü.

Dış Haberler

ABD'de Cumhuriyetçi cenahtan, Washington'un bölgedeki iki müttefiki Suudi Arabistan ve Türkiye'ye yönelik çok sert bir açıklama geldi.

Russia Today'e konuşan Virginia Senatörü Dick Black, bu iki ülkeyi dünya barışına en büyük tehdit olarak görürken, Suudilerin ABD ile uzun süreli ilişkisi nedeniyle bu ülkede "mutlak barbarlığın" görmezden gelindiğini söyledi.

İran'ın ya da Suriye'nin değil, Suudi Arabistan'ın Vehhabi doktrini ile bölgede terörü yaydığını söyleyen senatör, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında da konuştu.

Erdoğan'ın mutlak bir diktatörlük kurma niyetinde olduğunu belirten Black, aynı zamanda yeni Osmanlı İmparatorluğu hayalleri olduğunu da kaydetti.

Erdoğan'ı "büyük tehlike" olarak nitelendiren Black, bir hafta önce Erdoğan'ın sarf ettiği skandal Hitler Almanyası sözlerini de örnek gösterdi.

Senatör Black, Suriye'deki "iç savaş"ın Suudi Arabistan ve Türkiye'nin çabaları olmasaydı asla çıkmayacağını da sözlerine ekledi. Black'e göre Suriye'deki savaş "içeriden" ya da demokrasi talebi isteyen halk tarafından başlatılmadı.

Savaşın "sabit fikirli cihatçılar" tarafından, CIA ve MI6'in yardımıyla başladığını savunan Cumhuriyetçi siyasetçi, Suudierin mali güçleri sayesinde birçok hükümeti kontrol edebildiğini söyledi.

Black, Türkiye'nin IŞİD ve Nusra'ya "aktif şekilde" yardım ettiğini de söyledi.

Senatör, Bush'ların ve Clinton'ların Suudilerle kurduğu yakın ilişkiyi de sertçe eleştirdi.