Çinli 'muhalif'den önemli iddialar: 'Çin'in ABD'deki istihbaratının en ince ayrıntısına kadar bilgi sahibiyim...'

Çin hükümetine karşıt olan Çinli milyarder Guo Wengui, Çin'in ABD'de 25 binin üzerinde istihbarat yetkilisi olduğunu öne sürdü.

Dış Haberler

Geçtiğimiz aylarda Çin hükümetine karşıtlığını açıklayarak Çin'le bağlarını koparan Çinli milyarder patron Guo Wengui, Çin'in ABD'deki faaliyetine dair kimi iddialarda bulundu.

Çin ordusu ve istihbaratı ile yakın bağlara sahip olduğunu söyleyen Guo Wengui, Çin'in ABD'de 25 binin üzerinde istihbarat görevlisi ve 15 binin üzerinde görevlendirilmiş ajanı olduğunu söyledi.

"Çin casusluk sistemini çok iyi biliyorum" diyen Guo, "en ince detayına kadar casusluğun nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibiyim" dedi.

Çin'in casusluk aktivitelerine dair bilgiyi eski Çin Devlet Güvenliği Bakanı Yardımcısı Ma Jian ve eski Çin Halk Kurtuluş Ordusu istihbarat başkanı Ji Shengde'den edindiğini söyleyen Çinli milyarder, Çin hükümetine yönelik çeşitli suçlamalarda bulundu.

'İSTİHBARAT SALDIRI NİTELİĞİNE GEÇTİ'

Çin Komünist Partisi'nden ihraç edilen ve hapse atılan Ma Jian ile ilgili konuşan Guo Wengui, "Ma Jian'ın 30 yıldır devlet güvenlik sisteminde çalıştığını biliyorum" diyerek, "Ma Jian ABD ile ilgili herşeyi biliyor" şekllinde konuştu.

Çin'in ABD'ye karşı casusluğunun eskiden "savunma" amaçlı olduğunu, ancak 2012 sonrasında "saldırı" niteliğine geçtiğini söyleyen Guo, "saldırı derken, ABD'yi olabilecek her şekilde yok etmekten bahsediyorum" dedi.

Çin'in istihbarat toplama bütçesi, 2012 öncesinde yılda 600 milyon dolar civarındaydı. Guo'nun açıklamasına göre Çin, 2012 sonrasında ABD'ye 5 bin casus daha gönderdi.

Guo Wengui, "bunların bir kısmı öğrenci, bir kısmı iş adamı, bir kısmı göçmen olarak gittiler ancak toplamda 5 bin kişiydiler" diye konuştu.

'BÜTÜN ETNİK KÖKENLERDEN AJANLAR YETİŞTİRİLDİ'

Çinli "muhalif", "buna ek olarak 15 bin ile 18 bin arasında başka casus da yetiştirdiler, bunlar doğrudan gönderilmedi fakat ABD içerisinde yetiştirildiler" iddiasını ortaya attı.

Çinli milyarder, yetiştirilen ajanların Asyalılarla sınırlı olmadığını, bütün etnik gruplardan geldiğini öne sürdü.

Guo Wengui, "şimdiki bütçe 3 milyar dolar ile 4 milyar dolar arasında, bu bilgi son bir ay için güncel" dedi.

'ABD ÇİN İSTİHBARATI HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ DEĞİL'

ABD karşı casusluğunun zayıf olduğunu söyleyen Guo, ABD'nin Çin'in istihbarat kuruluşlarına dair bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Guo, "Çin'deki hangi örgütlerin casusları göndermekle sorumlu olduğunu, bunların nasıl yetiştirildiğini ve amaçlarının ne olduğunu bilmiyorsunuz" ifadelerini kullandı.

'BİRİNCİL ÖNCELİK...'

Guo Wengui, Çin istihbaratının birinci önceliğinin "silahlarla ilgili teknolojileri ele geçirmek" olduğunu söyledi.

Çinli "muhalif"e göreyse, ikinci öncelik ABD'li üst düzey yetkilileri kişisel olarak "satın almak".

İddiaya göre Çin'in amaçları arasında ABD'nin internet sistemine ve kritik altyapılarına sızmak ve ABD'nin iş dünyasından ve siyaset dünyasından kişileri ele geçirmek yer alıyor.

Guo Wengui, "ABD hükümetine silah sağlayan tüm ana şirketlere başarılı şekilde sızdılar" diyerek, Çin istihbaratının ölçeğinin devasa olduğunu iddia etti.

Çinli milyarderin iddialarının arasında, Çin'in ABD'ye karşı İran ve KDHC'yi desteklediği de yer alıyor.