Çinli hackerların elde ettiği ABD belgeleri 50 terabayt büyüklüğünde

Çinli hackerların 2007 yılında ele geçirdiği ABD'ye ait F-35 planlarının 50 terabayt büyüklüğünde olduğu ortaya çıktı.

Dış Haberler

Eski NSA çalışanı Edward Snowden, 2007 yılında Çinli hackerlar tarafında ele geçirilen F-35 Joint Strike Fighter savaş uçağı planlarının boyutunun 50 terabayt olduğunu açıkladı.

Daha önce planların boyutu "birkaç terabayt" olarak açıklanmıştı. Ancak Der Spiegel tarafından yayımlanan yeni belgelere göre, bu boyut 50 terabayt.

Ele geçirilen verilerde, F-35 jetinin ayrıntılı motor şemaları ve radar tasarımları da yer alıyor.

2013 yılında Washington Post'ta yayımlanan bir haberde, bir ABD askeri yetkilisi, "Çin 25 yıllık araştırma ve geliştirme faaliyetini kurtardı" demişti.

Der Spiegel'in haberinin ardından, Çin hükümetinden bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi. Lei, daha önce yayımlanan ve ABD'nin yürüttüğü siber savaşları ortaya çıkartan Snowden belgelerini ima ederek, "İlgili kişi tarafından ortaya çıkartılan materyaller, bazı ülkelerin siber güvenliğe dair utandırıcı kayıtlara sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

Çinli hackerların elde ettiği verilerde, yalnızca F-35 palnları bulunmuyor. Pentagon'un, aynı zamanda, aralarında AEGIS Balistik Füze Savunma Sistemi, Littoral Savaş Gemisi tasarımlarının da bulunduğu gelişmiş silah sistemleri de deşifre olmuştu.