Çin'den Türkiye'ye 'terör' uyarısı

Çin yönetimine yakın bir gazetede yayımlanan editöryal yazıda, Türkiye'den Şincan'daki ayrılıkçı gruplara verdiği desteğin kesilmesi istendi.

Dış Haberler

Çin hükümetine yakınlığı ile bilinen uluslararası yayın Global Post'ta, dün dikkat çekici bir yazı yayımlandı.

"Editor" imzasıyla yayımlanan yazıda, Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki terör gruplarına göz yumduğu, bunlara yönelik alınan önlemlerin yeterli olmadığı belirtildi.

Yazıda, Çin'in de Türkiye'nin sınır bölgelerini koruyamamasının kurbanı olduğuna dikkat çekildi.

Uygur ayrılıkçılarının ve teröristlerin sahte Türk pasaportlarıyla Çin'den Türkiye'ye geçtiğini söyleyen gazete, bu Çin vatandaşlarının Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) saflarında savaştığını ve Çin'e yönelik tehdit oluşturduğunu belirtti.

Türkiye'nin bu kaçakları zaman zaman açıktan desteklediğini söyleyen Global Post, Tayland polisi tarafından yasadışı yollardan Tayland'a geçerken yakalanan 17 Çin vatandaşına Türkiye'nin koruma önermesini örnek gösterdi.


Gazete, "Çinli kaçak teröristlerin" sayısının artmasından dolayı Türkiye'nin "ağır bir sorumluluk" altına girdiğini bilmesi gerektiğini belirtti.

Bazı Türklerin hala "pan-Türkizm" illüzyonuna sahip olduğunu savunan gazete, on yıllarca süren faaliyetin ardından, Şincan'daki ayrılıkçıların bazı Türk siyaetçilerden ve Türk halkından sempati kazandığına dikkat çekti.

Global Post, Türkiye'nin teröristlere barınak sağlamaması gerektiğini söyleyerek, terörle mücadeleye daha kuvvetli katılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Çin toplumunun gözüne batmadığını belirten gazete, bu tip olumsuz haberler nedeniyle Çinliler nezdindeki Türkiye imajının bozulabileceğini kaydetti. İki ülke arasında bir "kazan-kazan" işbirliği olduğunu söyleyen Global Post, bu durumun terörizm nedeniyle bozulmaması gerektiğini ekledi.