Cezayir'de Berberi-Arap çatışması: 22 ölü

Cezayir'in güneyinde başlayan Şamba Arapları ile Mozabite Berberileri arasında çıkan çatışmalarda en az 22 kişi yaşamını yitirdi.

Dış Haberler

Bağımsızlık mücadelesi verdiği yıllarda kanlı terör eylemleriyle karşılaşan Cezayir'de, bağımsızlıklıtan sonra da özellikle 1988'den 1997'ye kadar süren İslamcı terör dalgasının ardından gelen istikrar son buldu. Ülkenin güneyinde başlayan Şamba Arapları ile Mozabite Berberileri arasında çıkan çatışmalarda en az 22 kişi yaşamını yitirdi. M'zab vadisinde iki gündür süren çatışmalar Guerra bölgesine ve bölgenin en büyük kenti Ghardaia'ya da sıçradı. UNESCO'nun kültürel miras listesinde yer alan Ghardaia'da çoğu berberilere ait olan evler, dükkanlar, otomobiller ve kamu binaları ateşe verildi. Başkent ilke Ghardaia arasındaki uçak seferleri de durduruldu.

Mozabite Berberlerinin lideri "durumun çok ciddi" olduğunu belirterek yaşananların sadece bir çatışma değil bir "terör" olduğunu vurguladı. Berberiler ile Araplar arasındaki çöatışmalar 2013 yılında başlamıştı.

İSLAMCI TERÖR YİNE SAHNEDE
Ülkede 1988-1997 yılı arasında yaşanan çatışmalı dönemin en belirleyici unsurları İslamcı cihadçı selefi grupların faaliyetleriydi. Cezayir'de 1989 yılında çok partili sisteme geçişle beraber kurulan İslami Selamet Cephesi (İSC) yerel ve ardından yapılan genel seçimlerde büyük başarı göstererek ülkenin en büyük siyasi güçlerinden birine dönüşmüştü. Ancak İSC içine daha da aşırı İslamcıların sızması nedeniyle 1992'de yapılşması planlanan seçimler ertelenmişti. Bu yıldan 1997'ye kadar süren çatışmalarda 100 binden fazla insan hayatını kaybetmişti. Bu çatışmalarda İSC'nin silahlı kolu olan İslami Selamet Ordusu (İSO), daha çok gençlerden oluşan Silahlı İslami Grup (SİG), İslami Silahlı Cihat Cephesi ve İslam Devleti Hareketi adlı selefi gruplar büyük rol oynamıştı.

Ülkenin ilerici ve demokratik kesimlerini içinde barındıran Berberilerin direnişi sonucu gerileyen İslamcı örgütler ülkede etnik savaş başlatmak için daha önce de berberilere saldırmıştı.

FRANSA ARAPLARI DESTEKLİYOR

Cezayir'in bağımsızlığını kazandığı tarihten bu yana sömürgeci Fransa, Berberi demokratşk hareketine karşı denge olması amacıyla Arap gerici örgütlerini sürekli destek verdi. Bu destek çatışmaların yoğun yaşandığı dönemlerden günümüze kadar halen sürüyor.