Çekya'daki YPG temsilciliği kapandı

YPG, Nisan ayında Prag'da açtığı temsilciliğini kapattı. Kararda Çekya ile Türkiye arasındaki ilişkiler olduğu kadar, Türkiye'de yakalanan 2 Çek'in akıbetinin de etkili olduğu düşünülüyor.

Dış Haberler

YPG, geçen Nisan ayında Çekya'nın (eski adıyla Çek Cumhuriyeti) başkenti Prag'da açtığı temsilcilik ofisini kapattı.

Prag Daily Monitor'un Pravo'dan aktardığına göre, gerekçe Çek siyasetçilerle işbirliği başlatmakta başarısız olunması ve YPG'nin Suriye Kürtlerinin tanınması için destek kazanamaması.

Prag'daki ofisin güvenlik tehditleri ve diplomatik sorunlar yaşadığı söyleniyor. Örneğin Çekya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Michaela Lagronova, Suriye Kürdistanı'nı uluslararası hukuk tarafından tanımlanmış bir özne olarak tanımadıklarını söyledi. Dışişleri'nin de YPG ile herhangi bir ilişki kurmadığı belirtiliyor.

Masaryk Üniversitesi'nden siyaset bilimci Michael Murad, Çekya'nın YPG ve PYD'ye, PKK'nin uzantısı olarak baktığını, PKK'nin de AB ve ABD/NATO tarafından "terörist" kabul edildiğini söyledi.

Ancak Çekya-Türkiye ilişkilerinde hassas bir nokta, geçen Kasım ayında YPG ve YPJ'li olduğu söylenen 2 Çek vatandaşının Şırnak'ta Türkiye tarafından yakalanıp tutuklanmasıydı.

Miroslav Farkas ile Marketa Vselichova isimli Çek vatandaşları, Kürdistan bölgesine geçmek isterlerken yakalnmışlardı.

Çekya Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, dün Türkiye'ye gelerek bu iki Çek'in Çekya'ya iadesi konusunu görüştü.