Büyükada Davası'ndaki tahliyelerin sebebi Schröder-Erdoğan gizli pazarlığı

Alman Der Spiegel dergisi, aralarında Alman vatandaşı Peter Steudtner'in de bulunduğu Büyükada Davası'ndaki tahliyelerin, Gerhard Schröder ile Tayyip Erdoğan arasındaki gizli pazarlığın sonucu olduğunu ileri sürdü.

Dış Haberler

Almanya ile Türkiye arasında büyük gerilime neden olan, aralarında tutuklu Alman vatandaşı Peter Steudtner'in de bulunduğu "Büyükada Davası"nda yaşanan tahliyelerle ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı.

Der Spiegel'in haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in isteği ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bilgisi dahilinde, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la gizli pazarlık için Türkiye'ye geldi.

İddiaya göre Sigmar Gabriel'in isteği, Deniz Yücel, Meşale Tolu ve Peter Steudtner'in serbest bırakılmasını sağlamaktı ve bu yüzden "gizli" bir yol deneyerek Schröder'den yardım istedi.

Spiegel'e göre, Erdoğan ve Schröder İstanbul'da görüştü ve anlaştı. İki siyasetçi, Alman ve Türk dışişleri bakanlarının çözüm hakkında birlikte çalışmaya devam etmelerine karar verdi.

Dünkü tahliyeler, Alman hükümeti tarafından, Türk yargısına Erdoğan'ın açık bir talimatı olarak değerlendirildi.

Sigmar Gabriel meseleyle ilgili olarak, "Arabuluculuktan dolayı Gerhard Schröder'e minnettarım. Gerilimin azaltılması konusunda Türk hükümetinin taahhütlerine uyduğu konusunda işaretler ediniyoruz. Şimdi cezaevindeki diğer mahkûmların salıverilmesi üzerine uğraşıyoruz" dedi.

Merkel'in de pazarlığın en başından beri süreci takip ettiği belirtilirken, Schröder'in özel bir kişi olarak değil, Alman hükümeti tarafından tam yetkili kılınmış bir temsilci olarak Erdoğan'la görüştüğü vurgulanıyor.

Schröder tercihinin sebebi olaraksa, Erdoğan'ın Alman siyasetçiler arasında "yalnızca Schröder'in güvenilir olduğunu" söylemesinin yattığı iddia ediliyor.