'Büyük Türkiye' kendi sınır güvenliği için ABD'ye başvurdu

AKP'nin, Suriye sınırını güvence altına almak için ABD'den 'Sünni Arap' militanları Suriye içerisinde eğitmesini istediği ortaya çıktı.

Dış Haberler

AKP, Halep'in kuzeyi için geri sayım sürerken ABD'ye başvurdu.

Wall Street Journal'dan (WSJ) Fordon Lubold'un haberine göre, Ankara, Washington'dan Suriye içerisinde "Sünni Arap" militanları eğitip donatmasını istedi.

Ankara'nın planına göre bu şekilde, Türkiye-Suriye sınırı güvence altına alınabilecek.

İddiaya göre Türk tarafının talebi, ABD Genelkurmay Başkanı Gen. Joe Dunford'ın geçen hafta Türkiye'ye yaptığı ziyarette gündeme geldi.

Dunford'un söylediğine göre, Türkiye Halep'in kuzeyindeki bazı grupları belirledi ve bunlara ABD'nin eğitim vermesini istiyor.

Türkiye, Halep'in kuzeyinde "Marea Operasyon Odası" olarak bilinen silahlı grupları destekliyor. Bu "oda"da, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi bulunmuyor. Nusra, Türkiye'nin "tampon bölge" planları nedeniyle bölgeden çekildiğini açıklamıştı.

Halep'in kuzeyini IŞİD'den temizlemek için yapılan girişimlerden bir tanesi, Suriye ordusu ve müttefiklerinin Bab operasyonu. Ordunun Bab'a en fazla 10 km mesafede olduğu söyleniyor.

Diğer girişim ise, ABD tarafından desteklenen YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Kuvvetleri'nin (QSD) Menbic operasyonu.

Türkiye'nin Suriye ordusu ya da YPG'nin bölgeye girmesini istmediği biliniyor.