Bulgaristan'da milliyetçilerden seçim öncesinde Türkiye sınırında protesto

Bulgaristan'da milliyetçi gruplar Türkiye sınırında eylem düzenledi. Bulgaristan-Türkiye sınırını bloke eden eylemciler, "seçim turizmi" olarak adlandırdıkları, Türkiye'de yaşayan ve aynı zamanda Bulgaristan'dan çifte vatandaşlığa sahip olan Ankara'ya sadık Türklerin önümüzdeki pazar günü ülkede oy kullanmamasını istedi.

Dış Haberler

Önümüzdeki pazar günü Bulgaristan'da parlamento seçimleri gerçekleşecek. Seçimler öncesi bugün Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı ile Hamzabeyli Sınır Kapısı ve karşısındaki Lesovo Sınır Kapısı, Kırklareli'nin Dereköy Sınır Kapısı karşısındaki Malko Tarnovo Sınır Kapısı girişlerinde Bulgarlar eylem yaptı.

Balkanian Insight'ın haberine göre, sınırdaki eylem VMRO, Bulgaristan'ın Kurtuluşu için Ulusal Cephe ve ATAKA'nın bileşenleri olduğu Yurtsever Birlik tarafından gerçekleştirildi.

Saat sabah 10'da sınırın ana girişini oluşturan Kapitan Andreevo kapısını bloke eden eylemcilerin amacı Türkiye'den Bulgaristan'a pazar günü oy kullanmak için gelen otobüsleri engellemekti.

Kısa bir süre sonra Malko Tarnovo ve Lesovo'daki kapılar da bloke edildi. 

Protestocular, gelen seçmenlerin Ankara tarafından kullanılmaya çalışıldığını, Ankara'nın adayı olan ve Bulgaristan'ın ulusal çıkarlarına ters düşen Türk partisini destekleyeceklerini belirtti.

Çeşitli bayraklar taşıyan protestocular, "Avrupa'yı ve Bulgaristan'ı koruyoruz" sloganları attılar, yola lastik yığıp trafiği engellediler. 

VMRO, ATAKA ve Bulgaristan'ın Kurtuluşu için Milliyetçi Cephe liderleri de eylem alanındaydı. Bulgaristan'ın Kurtuluşu için Ulusal Cephe lideri Simeonov, basına "biz gitmeye karar verene kadar buradayız" dedi ve gerekirse trafiği 7/24 engellemek için daha fazla insan toplayacaklarını belirtti.

Protestocular, ilerleyen günlerde Bulgaristan'a 50000 seçmen taşıyacak 1000 otobüsün ve ek olarak diğer araçların Bulgaristan'a gireceği bilgisini aldıklarını iddia ettiler.

DOST partisine ithamda bulunan Karakachanov, "Bulgaristan karşıtı, başka bir ülkeden ithal edilen bir parti yapay bir yoldan Bulgar parlamentosuna girebilir" dedi.

Pek çok parti, Bulgaristan hükümetinden gelecek seçmenlere karşı sınırların kapatılmasını talep ediyor. Verilere göre, yaklaşık yarım milyon Bulgaristan seçmeni Türkiye'de yaşamakta.

HÖH içinden ayrılan DOST, Bulgaristan ve Türkiye hükümetleri arasında krize neden olmuştu.